Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език (линк)

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, наложени от Ковид-пандемията

„Икабог“ е подходяща за млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята Джоан Роулинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език (линк)

„Икабог“ е подходяща за млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята Джоан Роулинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата част от авторската версия на приказката „Икабог” от Дж. К. Роулинг ще се появи на български език на 18 август на сайта на „Егмонт“, които издават книгите ѝ за деца у нас.

„Икабог” е написана преди повече от 10 години и няма връзка с останалите творби на създателката на Хари Потър. Роулинг пише тази история като приказка, която да чете на децата си преди сън. Писателката решава да подари „Икабог” на семействата от цял свят заради ограниченията, наложени от пандемията.

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно, като първите две глави от „Икабог“ в превод на Красимира Абаджиева ще се появят в сайта във вторник, 18 август, а всеки делничен ден до 2 октомври историята ще продължава с публикуване на нови части.

Написана с идеята да се чете на глас, приказката „Икабог“ е напълно самостоятелна история, чието действие се развива във въображаем свят. Дж. К. Роулинг се обръща към обичайните теми, които я вълнуват – за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията. Текстът е особено подходящ за ранно детско четене и млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята авторката.

След като бъде публикувана онлайн на части, „Икабог“ ще се появи и като книжно издание през ноември 2020 г. в няколко държави, включително и в България. Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

Част от специалната инициатива е възможността децата да нарисуват сцени от приказката, а илюстрациите им да бъдат включени в българското издание през ноември. Издателство „Егмонт” ще избере 34 детски рисунки, които ще бъдат включени в световната селекция на детски творби по книгата.

Родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на „Икабог“. Формулярът ще бъде активиран след 12 ч. на 18 август, а конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg