„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език (линк)

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, наложени от Ковид-пандемията

„Икабог“ е подходяща за млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята Джоан Роулинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език (линк)

„Икабог“ е подходяща за млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята Джоан Роулинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата част от авторската версия на приказката „Икабог” от Дж. К. Роулинг ще се появи на български език на 18 август на сайта на „Егмонт“, които издават книгите ѝ за деца у нас.

„Икабог” е написана преди повече от 10 години и няма връзка с останалите творби на създателката на Хари Потър. Роулинг пише тази история като приказка, която да чете на децата си преди сън. Писателката решава да подари „Икабог” на семействата от цял свят заради ограниченията, наложени от пандемията.

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно, като първите две глави от „Икабог“ в превод на Красимира Абаджиева ще се появят в сайта във вторник, 18 август, а всеки делничен ден до 2 октомври историята ще продължава с публикуване на нови части.

Написана с идеята да се чете на глас, приказката „Икабог“ е напълно самостоятелна история, чието действие се развива във въображаем свят. Дж. К. Роулинг се обръща към обичайните теми, които я вълнуват – за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията. Текстът е особено подходящ за ранно детско четене и млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята авторката.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

След като бъде публикувана онлайн на части, „Икабог“ ще се появи и като книжно издание през ноември 2020 г. в няколко държави, включително и в България. Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

Част от специалната инициатива е възможността децата да нарисуват сцени от приказката, а илюстрациите им да бъдат включени в българското издание през ноември. Издателство „Егмонт” ще избере 34 детски рисунки, които ще бъдат включени в световната селекция на детски творби по книгата.

Родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на „Икабог“. Формулярът ще бъде активиран след 12 ч. на 18 август, а конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах