Инсталация с потник и стари маратонки в парка Врана

Френски артист изследва взаимодействието между градската среда и природата, докато търси мястото на човека между тях

Освен красивите есенни цветове, посетителите на парка Врана ще имат възможността да наблюдават и произведение на съвременното изкуство. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус - Инсталация с потник и стари маратонки в парка Врана

Освен красивите есенни цветове, посетителите на парка Врана ще имат възможността да наблюдават и произведение на съвременното изкуство. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Подобни забележителности на българския бит и култура рядко влизат в изложби, но ето че едни небрежно събути маратонки и проснат бял потник станаха част от арт послание. Неговият автор е французинът Уилфрид Алмендра, който простира… представя идеята си за потника в среда, където на никой досега не му е хрумвало да го простре – в парка Врана, в градинката точно зад двореца.

Маратонките са захвърлени в градинката зад двореца, сякаш някой току-що ги е събул. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Маратонките „Найки“ и потникът са част от проекта на „VLZ310, later (2019)“ на Алмендра, първи резидентен артист в рамките на „Sariev+Markov Artist Residency“. Произведението е експонирано съвместно с „MOCO Montpellier Contemporain“. Инсталацията на открито може да бъде разгледана от посетителите на парка до края на октомври.

Според специалистите, Алмендра „разглежда разнообразните форми на намеса на човека в градското пространство и архитектурата под формата на своеобразен бриколаж*, представен в една утопично красива природна среда. Освен сблъсъка между двете, той търси и мястото на човека във всичко това“.

Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Деца, родители и специалисти разсъждават над идеята на автора. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Произведението, експонирано на поизгорялата от слънцето поляна. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус


* От фр. ез. – в изкуството и литературата „бриколаж“ се използва като нещо конструирано или създадено от разнообразни достъпни обекти или чрез смесена техника.

Пловдив Джаз Фест