VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Инсталация с потник и стари маратонки в парка Врана

Френски артист изследва взаимодействието между градската среда и природата, докато търси мястото на човека между тях

Освен красивите есенни цветове, посетителите на парка Врана ще имат възможността да наблюдават и произведение на съвременното изкуство. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус - Инсталация с потник и стари маратонки в парка Врана

Освен красивите есенни цветове, посетителите на парка Врана ще имат възможността да наблюдават и произведение на съвременното изкуство. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Подобни забележителности на българския бит и култура рядко влизат в изложби, но ето че едни небрежно събути маратонки и проснат бял потник станаха част от арт послание. Неговият автор е французинът Уилфрид Алмендра, който простира… представя идеята си за потника в среда, където на никой досега не му е хрумвало да го простре – в парка Врана, в градинката точно зад двореца.

Маратонките са захвърлени в градинката зад двореца, сякаш някой току-що ги е събул. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Маратонките „Найки“ и потникът са част от проекта на „VLZ310, later (2019)“ на Алмендра, първи резидентен артист в рамките на „Sariev+Markov Artist Residency“. Произведението е експонирано съвместно с „MOCO Montpellier Contemporain“. Инсталацията на открито може да бъде разгледана от посетителите на парка до края на октомври.

Според специалистите, Алмендра „разглежда разнообразните форми на намеса на човека в градското пространство и архитектурата под формата на своеобразен бриколаж*, представен в една утопично красива природна среда. Освен сблъсъка между двете, той търси и мястото на човека във всичко това“.

Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Деца, родители и специалисти разсъждават над идеята на автора. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус

Произведението, експонирано на поизгорялата от слънцето поляна. Снимка: Симона Иванова/Фото-Корпус


* От фр. ез. – в изкуството и литературата „бриколаж“ се използва като нещо конструирано или създадено от разнообразни достъпни обекти или чрез смесена техника.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg