Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Ивайло Захариев срещу БНТ, кой на кого дължи пари

Според съда актьорът е получил почти всичко дължимо по договор за главната си роля в „Под прикритие“

Актьорът Ивайло Захариев в сцена от сериала „Под прикритие“ - Ивайло Захариев срещу БНТ, кой на кого дължи пари

Актьорът Ивайло Захариев в сцена от сериала „Под прикритие“

Съдебният спор между актьора Ивайло Захариев и Българска национална телевизия, започнал през 2020 г., внезапно стана публичен, след като актьорът излезе с видеоизявление във Фейсбук и Инстаграм, в което настоя, че не са му изплатени авторски права за продажбите на сериала „Под прикритие“ по света.

В емоционалното си видео Захариев нарича съдебния спор „дело, което не искам да водя“ и твърди, че не иска конкретна сума, а „да покаже, че актьорите не са последни на опашката“. Той настоява да му бъдат изплатени авторски права (актьорите имат сродни права според ЗАПСП – бел. ред.) върху брутните приходи от продажбите на сериала, преди да бъдат отчислени данъци, такси и печалби за продуцента. Искът на актьора е бил за общо 67 736.83 лв.

Първият етап на делото, започнало през 2020 г., е приключил през май 2023 г., а на 8 август Софийският градски съд е публикувал решението на съдия Цветанка Бенина по казуса. Според съда, БНТ е изплатила чрез „Артистаутор“ основните дължими суми за всички пет сезона на сериала, и няма основание да бъдат повишени предвидените до 19.11.2020 г. суми в размер на 31 183.77лв., от които са заплатени 28 672.48 лв. и е останала непогасена част – 2 511.29 лв.

БНТ според СГС се е издължила и за излъчванията им по света, като трябва да доплати на Ивайло Захариев единствено сумата от 2 511.29 лв., преизчислена на база приходите на телевизията. В същото време самият Захариев трябва да плати на БНТ съдебни разноски, надвишаващи с малко същата тази сума – 2587.50 лв. Според съда, подписаните от Ивайло Захариев договори с националната телевизия и изпълнителния продуцент „Камера“ ООД са напълно легитимни и не могат да бъдат признати за недействителни.

БНТ също излезе с изявление по повод видеото на Ивайло Захариев, публикувано след решението на Софийския градски съд. В писмото от националната телевизия се казва, че „не отговарят на истината твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала „Под прикритие“ и че същата била укрита. Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи) от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“.

Преди Ивайло Захариев подобно дело за заплащането си е водил един от операторите на сериала – Радослав Гочев. В неговия казус отпреди година е налице решение на Софийския градски и Софийски апелативен съд. Според двете инстанции „определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона“.

Решението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано две седмици след публикуването му. Срокът за обжалването е изтекъл на 22 август.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90