Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван Ничев – българският избраник за Оскар

И този път киното няма да мине без скандал

"Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев не влезе сред деветте селектирани филма, от които ще бъдат избрани петте номинирани за "Оскар" ленти. - Иван Ничев – българският избраник за Оскар

"Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев не влезе сред деветте селектирани филма, от които ще бъдат избрани петте номинирани за "Оскар" ленти.

Родното кино отново произведе новина – „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев е избран от Националния съвет за кино за нашенския претендент за Оскар в категория „чуждестранен филм“. Драмата „Ще пробием ли на Оскарите“ отново придоби актуалност, както всяка година по същото време. Резултатът е предизвестен, но по традиция и този път няма да пропуснем да се развълнуваме, ако междувременно не се изпокараме.

„Българска рапсодия“ е последната част от трилогията на Ничев за спасяването на българските евреи от нацистките лагери през Втората световна война. Другите два филма от поредицата – „След края на света“ и „Пътуване към Йерусалим“, също са били предлагани за Оскар, но не се доредиха до номинация. Сега ще минем през същата процедура – селекциите преди обявяването на номинациите са едва ли не като кръговете на ада, ако четем публикациите в пресата.

Сценаристи на „Българска рапсодия“ са Юрий Дачев, Иван Ничев и Таня Гранитова. В ролите са Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев.

Комисията, избрала „Българска рапсодия“ да ни представя на Оскарите, му е дала 23 гласа. На второ място е класиран „Виктория“ с 12 гласа, на трето е „Отчуждение“. Гласуването в Националния съвет за кино е било тайно. Ничев, който е член на съвета, не е участвал във вота заради участието на негов филм.

Очевидно се задава поредната кавга в киното, защото екипът на режисьорката на „Виктория“ Майя Виткова ще обяви официално реакцията си от гласуването на пресконференция на 9 септември. Във фейсбук Виткова коментира, че изборът на „Българска рапсодия“ е скандален.

Достоен ли филмът е за Оскар, българските зрители могат да се уверят сами след 19 септември, когато продукцията тръгва по кината у нас.

Вижте кратък откъс от „Българска рапсодия“:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС