Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Обявиха българския представител на Венецианското биенале за изкуствата

В конкурса са участвали 17 предложения

Пърформанс-инсталация на Михаил Михайлов, част от Пърформанс фестивала в Берн, Швейцария, през 2017 г. Снимка: michailmichailov.com - Обявиха българския представител на Венецианското биенале за изкуствата

Пърформанс-инсталация на Михаил Михайлов, част от Пърформанс фестивала в Берн, Швейцария, през 2017 г. Снимка: michailmichailov.com

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще участва от името на България във Венецианското биенале за изкуствата от 23 април до 27 ноември 2022 г., съобщиха от Министерството на културата.

Проектът е избран сред 17 предложения от жури в състав: председател проф. д-р Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и членове проф. д-р Красимир Русев – художник и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“; Весела Ножарова – изкуствовед и куратор във Фондация „Кредо Бонум“; д-р Боряна Вълчанова – уредник и куратор в Националната галерия; Ния Табакова – старши експерт в Държавен културен институт към Министерство на външните работи; Владия Михайлова – главен куратор в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Десислава Дикова – представител на Министерство на културата.

Утре, 11 януари, на пресконференция в Националната художествена галерия ще бъдат представени резултатите от конкурса. Сред отпадналите проекти са творби на Димитър Солаков, Павел Койчев, Иван Ямалиев и други.

Mихаил Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. Учи във Факултета по визуални изкуства в Търново (1999-2004) и История на изкуството във Виенския университет (2002-2007). През 2006-2009 г. работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin. Освен няколко резиденции и награди той печели наградата Drawing Now Париж 2018 и Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 г.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах