Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Излъчват на живо реставрацията на шедьовър на Рембранд

Цял свят може да следи възстановката на „Нощна стража“

Рембранд ван Рейн, „Ротата на капитан Банинг Кок“ („Нощна стража“), 1642 г. - Излъчват на живо реставрацията на шедьовър на Рембранд

Рембранд ван Рейн, „Ротата на капитан Банинг Кок“ („Нощна стража“), 1642 г.

„Нощна стража“ на Рембранд, една от най-забележителните картини в световен мащаб, предстои да бъде реставрирана под зоркия поглед на целия свят в Райксмузеум, Амстердам. Ценителите могат да гледат процеса на работа на реставраторите на живо както на място в музея, така и онлайн – смята се, че това е най-голямото начинание от този род.

Тако Дибитс, директор на музея от 2016-а насам, твърди, че процесът по реставрацията ще бъде бавен и сложен, ще отнеме години и ще струва милиони евро.

„Ще бъде проведена под погледа на света и хората ще имат възможност да проследят реставрацията където и да са, когато пожелаят“, казва Дибитс в интервю пред „Гардиън“.

Картината е завършена през 1642 г. в апогея на Златната ера в Нидерландия. Позната като „Нощна стража“, картината всъщност се нарича „Ротата на капитан Банинг Кок“. Изложена е на централно място в Райксмузеум на постамент, създаден специално за платното. Произведението се посещава от над 2 млн. души годишно.

В последните години Дибитс и колегите му забелязват, че на места творбата е обезцветена – последната реставрация на „Нощна стража“ е била през 1975 г.

„Тъй като е изумително важна картина и толкова много хора искат да я видят, имаме чувството, че трябва да продължим да я показваме на публиката, дори докато я реставрираме“, обяснява Дибитс.

За целта ще бъде изградена голяма стъклена стая („Нощна стража“ е с размери 3,5 на 4,5 метра), дело на френския архитект Жан-Мишел Уилмот, където ще бъде поставена картината и на място ще бъде реставрирана. Първоначално платното ще бъде сканирано милиметър по милиметър – процес, който ще отнеме общо 70 дни. След компютърни анализи на цветовете и с помощта на още много нови технологии, екипът ще изработи план, по който да протече корекцията. Същинската реставрация ще започне през юли 2019-а.

„Това е възможност, която публиката ще получи веднъж в живота – отбелязва директорът на музея. – И не само защото материалите, които ще използваме за реставрацията, са толкова по-добри и напреднали отколкото в миналото, а защото това едва ли ще се случи отново в близките няколко поколения. Решихме този път да го направим прозрачно, тъй като процесът е приятен за гледане – това е като да получиш възможност да надникнеш в кухнята, за да видиш какво точно прави готвачът.“

Холандците не са иноватори в „прозрачните реставрации“ – френският музей „Орсе“ използва краудфъндинг между 2014-а до 2015 г., за да възстанови „The Artist’s Studio“ (Студиото на художника) на Гюстав Курбе. Твърди се обаче, че в Райксмузеум ще бъде най-голямата и публична реставрация, предприемана някога.

Над сто експерта ще се включат в начинанието. Дибитс уверява, че всеки един от тях е отворен за критика, ако хората забележат нещо нередно по време на работата:

„Искаме по-скоро да породим дискусия, отколкото да страним от нея. Ние имаме собствен план, но сме склонни да го променим“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах