Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Израел праща робот на Луната

Художествена интерпретация на апарата на SpaceIL върху повърхността на Луната. Илюстрация: SpaceIL - Израел праща робот на Луната

Художествена интерпретация на апарата на SpaceIL върху повърхността на Луната. Илюстрация: SpaceIL

Първата израелска лунна мисия ще стартира в края на тази година. През декември 2018-а, в качество на попътен товар на Falcon 9, американската компания SpaceX ще издигне израелска автоматична станция в орбита за последващо кацане на Луната, съобщава Space.com.

Апаратът ще бъде изведен на елиптична орбита около Земята и по-късно, след корекция на орбитата, ще премине към траектория за полет до Луната.

Кацането на лунния модул на повърхността на спътника на Земята се очаква да стане  на 13 февруари 2019 г.

Над проекта работят съвместно израелската компания SpaceIL и държавната фирма Israel Aerospace Industries. Първоначалната работа по апарата с маса 600 килограма бе в рамките на проекта Google Lunar X Prize, спонсориран от конкурс на Гугъл между частни екипи за създаване на космически апарати, които да могат да изминат 500 метра по лунната повърхност и да излъчват кадри с висока резолюция от там.

Ако операцията премине успешно, Израел ще стане четвъртата държава след САЩ, Русия и Китай със своя автоматична станция на повърхността на Луната, отбелязва изданието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах