Израел праща робот на Луната

Художествена интерпретация на апарата на SpaceIL върху повърхността на Луната. Илюстрация: SpaceIL - Израел праща робот на Луната

Художествена интерпретация на апарата на SpaceIL върху повърхността на Луната. Илюстрация: SpaceIL

Първата израелска лунна мисия ще стартира в края на тази година. През декември 2018-а, в качество на попътен товар на Falcon 9, американската компания SpaceX ще издигне израелска автоматична станция в орбита за последващо кацане на Луната, съобщава Space.com.

Апаратът ще бъде изведен на елиптична орбита около Земята и по-късно, след корекция на орбитата, ще премине към траектория за полет до Луната.

Кацането на лунния модул на повърхността на спътника на Земята се очаква да стане  на 13 февруари 2019 г.

Над проекта работят съвместно израелската компания SpaceIL и държавната фирма Israel Aerospace Industries. Първоначалната работа по апарата с маса 600 килограма бе в рамките на проекта Google Lunar X Prize, спонсориран от конкурс на Гугъл между частни екипи за създаване на космически апарати, които да могат да изминат 500 метра по лунната повърхност и да излъчват кадри с висока резолюция от там.

Америка за България

Ако операцията премине успешно, Израел ще стане четвъртата държава след САЩ, Русия и Китай със своя автоматична станция на повърхността на Луната, отбелязва изданието.

Bookshop 728×90