Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Рашидов отказа културата да получи 15 млн. лв. чрез билети

Според бившия министър, в предаването „Денят започва с... нещо“ го плюят „на баща и на майка“

Вежди Рашидов  смята, че въпросните 200 лв. за билети не биха върнали младежите в музеите, а „промяна в медийния закон“. Снимка: Емил Л. Георгиев  - Как Рашидов отказа културата да получи 15 млн. лв. чрез билети

Вежди Рашидов смята, че въпросните 200 лв. за билети не биха върнали младежите в музеите, а „промяна в медийния закон“. Снимка: Емил Л. Георгиев

Не минава участие на Вежди Рашидов по телевизията и въобще в медиите, в която да не се похвали колко и какво е направил като министър на културата. По същия начин видимо текат участията му и в Комисията по култура и медии, оглавявана от него в парламента. Колкото и да е направил обаче Рашидов, той се нареди сред депутатите, които не приеха допълнителни 15 млн. лв., които биха влезли в културата чрез билети за събития. Предложението на депутатите от БСП бе всеки български гражданин, навършил 18 години, да получава еднократен ваучер на стойност минимум 200 лева за посещение на културни прояви – което според социалистите би струвало 15 млн. лв. годишно. Идеята за законопроекта е взаимствана от практиката в Италия.

Според (бившия журналист) Тома Биков и (настиящия актьор) Евгени Будинов (ГЕРБ), ваучерът ще внуши, че изкуството е безплатно и обезценява труда на артистите, цитира „Дневник“ – а културата била въпрос на вкус и твърде широко и абстрактно понятие.

Председателят на комисията Вежди Рашидов смята, че въпросните 200 лв. не биха върнали младежите в музеите, а „промяна в медийния закон“. Бившият министър на културата обясни, че Законът трябвало да вмени на обществените медии „образователна форма на поведение“. И Рашидов веднага даде пример как не би трябвало да е „формата на поведение“ с предаването на БНТ „Денят започва с култура“:

„Когато сутринта в кабинета на Мартинез* подписвам нови 5 години България да присъства в най-големия световен музей, откъдето минават 40 хиляди човека всеки месец, всеки ден, в същото време ми казват: отвори Канал 1. Има едно предаване, прекрасно е да има повече такива, „Денят започва… с нещо“, където се говори за Закона за културното наследство. Колеги, в момента, когато аз като дете се радвам, че нещо за България става, става един професор и най-искрено си ме плюе на майка и на баща. Ами как да възпитаме децата?…“

Рашидов визира гостуването на скулптора Велислав Минеков в БНТ на 30 юни 2016 г., когото бившият министър съди за клевета, напомня „Дневник“.

Това е втори случай, в който Вежди Рашидов атакува предаването. Предишният път, когато бе министър, той прати писмо до БНТ, коментирайки водещия:

„А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

Последваха извинения от Рашидов, обичайни след всеки пореден скандал – до появата на следващия. А днес Георги Ангелов вече не е водещ на „Денят започва с култура“.

Извинения от Вежди Рашидов чухме и съвсем наскоро покрай т.нар. „чеп за зеле“ – скулпотрът заяви по БНТ, че България изнася потенциала си в чужбина, а тук оставало това, което не ставало „за чеп за зеле“.

Идеята за ваучерите е приета отрицателно от Министерството на финансите, отбелязва „Дневник“. Охвърлена е и от Министерството на културата, където смятат, че „не е прецизирана технически, няма анализ на ползите и цените на билетите не са причината за ниското потребление на култура сред младежта“. 

В крайна сметка законопроектът е отхвърлен с 4 гласа „за“ срещу 11 въздържали се.


* Жан-Люк Мартинез, директор на Лувъра в Париж.

Вижте още: ЕДИН АКТЬОР БЕЗ РОЛЯ В ПАРЛАМЕНТА

Всичко по темата „Рашидов и журналистите“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg