СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво-що на културния фронт в новия парламент

Депутати ще бъдат Вежди Рашидов, Иван Гранитски, Максим Генчев, Манол Пейков, Любен Дилов и хората на Слави

От ляво надясно, по часовниковата стрелка: Слави Трифонов, Вежди Рашидов, Максим Генчев, Любен Дилов, Страцимир Павлов и Манол Пейков. Снимки: Площад Славейков, БГНЕС и Личен архив - Какво-що на културния фронт в новия парламент

От ляво надясно, по часовниковата стрелка: Слави Трифонов, Вежди Рашидов, Максим Генчев, Любен Дилов, Страцимир Павлов и Манол Пейков. Снимки: Площад Славейков, БГНЕС и Личен архив

Културата като цяло се оказа извън новия парламент. Повечето лица и имена на хора на изкуството, които присъстваха в листите на различни партии, са отпаднали при окончателните резултати. Най-много хора от медиите и (суб)културата практически влизат с мандата на „Има такъв народ” – неколцина сценаристи и репортери от „Шоуто на Слави”, както и самия Трифонов.

Освен Вежди Рашидов, от влезлите чрез листите на ГЕРБ-СДС културен профил имат единствено Любен Дилов и диригентът Страцимир Павлов.

В листите на Демократична България културата е представена от втория в листата в Пловдив Манол Пейков – издател и преводач, и от певеца Стоян Михалев, водач на листата във Варна.

„Изправи се! Мутри вън!“ вкараха в парламента актьора Максим Генчев, режисьор на филма „Дякон Левски“, чиято предизборна програма включваше изграждане на Киноцентър в Кърджали, откъдето е избран.

„Има такъв народ“ влизат в Народното събрание със Слави Трифонов, сценаристи, репортери и писателя Йордан Свеженов, автор на сатирични романи.

Представител на културата при червените в парламента е Иван Гранитски, издател, писател, член-кореспондент на БАН, който със сигурност ще бъде активен в Комисията за култура и медии в бъдеще. Избран е и Анастас Попдимитров, досегашен депутат и бивш директор на Драматично-кукления театър във Враца.

Извън парламента останаха Евгени Будинов, Калин Вельов, Нона Йотова, Тома Томов…

В парламент от 240 депутати културата остава представена с не повече от 15 души.

Това са само предварителните списъци, обявени от ЦИК според официалните резултати от изборите. Предстои да се уточнят имената на депутатите, след като някои водачи на повече от една листа решат от кой избирателен район да влязат. Окончателният списък на 45-ото НС вероятно ще бъде ясен в понеделник сутринта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg