Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калин Терзийски поиска дарения за „правото на свободно говорене”

Писателят призова почитателите си да му помогнат да плати обезщетението на Хайтови

„Тук не става въпрос за спасяване на „кожата“ на един „объркал се“ писател. Става дума за спасяване на „кожата“ на самата Свобода на словото“, казва Калин Терзийски. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Калин Терзийски поиска дарения за „правото на свободно говорене”

„Тук не става въпрос за спасяване на „кожата“ на един „объркал се“ писател. Става дума за спасяване на „кожата“ на самата Свобода на словото“, казва Калин Терзийски. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Калин Терзийски призова почитателите си да даряват суми „за правото на свободно говорене“. Писателят публикува във Фейсбук намерението си да открие банкова сметка, като сумите, събрани в нея, ще бъдат използвани, за да се изплати присъденото на наследниците на Хайтов обезщетение.

Преди дни в интервю за „Площад Славейков“ Калин Терзийски съобщи, че е осъден на последна инстанция да плати на Александър, Здравец и Елена Хайтови за думите, изречени по адрес на баща им в шоуто „Комбина” по Нова телевизия:

„Познавах се с Хайтов и донякъде с Радичков. Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха „свирки“ на Живков“.

КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ: ЗАПУШИХА МИ УСТАТА С ПРИСЪДА

Сега Терзийски призовава своите приятели и почитатели да му помогнат да плати обезщетението в открита сметка, чието състояние той ще публикува редовно, за да може „съдниците и разните ищци да се позамислят – и сегашните, и бъдещите. Като видят, че нещата се решават не от един човек – а от хиляди хора, от хиляди съвести“. Писателят препоръчва „сумата да не е голяма“.

Призивът му е да бъде защитено правото на писателите, журналистите и всички, които казват истината, да говорят свободно.

Целият пост на Калин Терзийски във Фейсбук:

„Приятели любезни,

Утре или вдругиден ще създам една сметка, банкова сметка, която ще нарека „За правото на свободно говорене“. Тя ще е напълно прозрачна (ще публикувам състоянието ѝ често). В нея всеки, който иска, ще може да ми помогне в борбата за правото на българските писатели, журналисти, на всички говорещи истината хора – такава, каквато е, чиста, мръсна, неприлична, обидна – като внесе някаква сума.

Препоръчвам сумата да не е голяма. За да няма „големи благодетели“ и „спасители“.

Тук не става въпрос за спасяване на „кожата“ на един „объркал се“ писател. Става дума за спасяване на „кожата“ на самата Свобода на словото! Писателят е човек, който трябва, длъжен е да говори това, което мисли. Това, което смята за истина. Ако ще и то да е обидно за някого. Писателят само така е ценен. Аз не съм се объркал. Аз цял живот се боря за това право – да казвам без никакъв грим това, което мисля. Не благоприличното, а суровото.

Сега се оказа, че като правя това – ще трябва да платя. Е – ето затова е „За правото на свободно говорене“ – за това ще е тази сметка. Дано не ми отнеме много време създаването ѝ.

Много и искрено държа да не остане впечатлението, че тези пари са за мене. Тоест – за нещастния и набедения… и тъй нататък… глупости! Не, тези пари не са за мене! Тези пари са, за да бъдат запушени едни алчни гърла! Ще си кажете – но това не е красива кауза! Да, но само това е начинът и съдниците, и разните ищци да се позамислят – и сегашните и бъдещите. Като видят, че нещата се решават не от един човек – а от хиляди хора, от хиляди съвести.

Поклон ви сторвам! И моля – споделяйте“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90