POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Късите дънки – знаме на протестиращите турски жени

Маршове в Истанбул срещу ограниченията в облеклото и свободата на слово

Съпротивата в Истанбул срещу ограниченията в женското облекло има нов символ - къси дънки на закачалки като пример за дреха, която в последно време се смята за „неприемлива“ в турското общество. Снимка: Стопкадър - Късите дънки – знаме на протестиращите турски жени

Съпротивата в Истанбул срещу ограниченията в женското облекло има нов символ - къси дънки на закачалки като пример за дреха, която в последно време се смята за „неприемлива“ в турското общество. Снимка: Стопкадър

Няколкостотин жени излязоха по улиците в Истанбул в протестна акция срещу насилието и ограниченията в избора на облекло, съобщава „Ройтерс“.

Маршът е преминал под названието „Не се бъркайте в облеклото ми“. Вместо транспаранти и постери, много от участничките са носели къси дънки на закачалки като пример за облекло, което в последно време се смята за „неприемливо“.

Доскоро Истанбул минаваше за град, относително толерантен към жените и гей хората. Но в събота протестиращите жени се оплакваха, че все по често са подлагани на вербални или физически нападки заради начина си на обличане. Един от най-коментираните случаи в турските медии през юни беше за бита от мъж местна жителка. На запис от охранителна камера се вижда как, докато я удря, мъжът крещи:

Не те ли е срам да се обличаш така по време на Рамазан?“.

Друга жена е била тормозена на истанбулска улица от от мъж, според когото е била облечена провокативно и „възбуждала мъжете“. В трети случай жена е наричана „дявол“ и ритана от мъж в автобус, защото е носела къси панталони. Запис показва как мъжът я заплашва, че всички, които носят къси панталони, „трябва да умрат“.

Към марша в събота се присъединиха и членове на гей и трансджендър общности, след като техният прайд, който трябваше да се състои в Истанбул през юни, беше забранен от властите.

Откакто Ердоган дойде на власт преди близо 15 години, ограниченията за носене на хиджаб, наложени от турските секуларистки лидери през ХХ век, бяха свалени и все повече жени носят забрадки.

През септември 2016 г. социологическият център за проучване на общественото мнение Pew Research Center публикува изследване, според което все още повечето градски жители в много мюсюлмански страни се отнасят с търпимост спрямо жените, които не прилагат изискванията на исляма по въпроса за облеклото. Над половината жители на Турция и Тунис са на мнение, че жените могат да се обличат, както си искат (56 и 52 процента съответно). В Саудитска Арабия и Ливан тези показатели са малко по-ниски (47 и 49 процента).

Но това не е единственият протест в турския мегаполис този уикенд. В петък 28 юли след протест пред  турски съд, бяха пуснати под гаранция седем от арестуваните през октомври 2016 г. 17 журналисти и служители от опозиционния вестник „Джумхюриет“. След излизането си от затвора Силиври, карикатуристът Муса Карт припомни пред събралите се журналисти,  че той и колегите му са арестувани преди девет месеца на базата на неверни и безпочвени обвинения.

Честно казано, мислех, че в момента, когато ме освободят, ще бъда много щастлив. Но не мога да кажа, че днес се чувствам така – заяви Карт. – За нещастие, четирима от нашите приятели все още са в затвора“, добави той и уточни, че те ще трябва да останат там поне до следващото заседание на съда през септември.

Общо 19 журналисти от „Джумхюриет“, най-старият и престижен вестник в страната, може да получат различни присъди между 8 и 43 години затвор – главно заради свои статии, които обвинението определя като „сътрудничество с терористични организации“.

Журналистът от „Джумхуриет“ Ондер Челик се прегръща със свои близки, след като бе пуснат от затвора Силиври в Истанбул. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg