Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ким Чен Ун: Домашните любимци са символ на капиталистическо разложение

Властите в Северна Корея отнемат кучета от стопаните им и ги продават на ресторанти за храна

Софиянка със своето щастливо кученце, далеч от тежката съдба на неговите четириноги събратя в Северна Корея. Снимка: Площад Славейков - Ким Чен Ун: Домашните любимци са символ на капиталистическо разложение

Софиянка със своето щастливо кученце, далеч от тежката съдба на неговите четириноги събратя в Северна Корея. Снимка: Площад Славейков

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун забрани отглеждането на кучета като домашни любимци и заповяда гражданите да ги предадат доброволно на държавата, съобщават световните медии.

Според комунистическия диктатор, кучетата са символ на капиталистическо разложение и олицетворение на пропадналата буржоазна идеология. През юли е публикуван специален закон, с който притежанието на домашните любимци е обявено за престъпление. Специални бригади издирват и отнемат кучета от стопаните им, и ги изпращат в зоопарковете или в ресторантите, за да бъдат превърнати в храна.

Коментатори твърдят, че по този начин корейските власти се опитват временно да решат проблема с недостига на храна в Северна Корея. По данни на ООН около 60% от близо 26 милиона жители на полуострова се сблъскват с глада след налагането на международни санкции заради ядрената програма на КНДР.

Версията на южнокорейските медии е малко по-различна. Според тях това е опит на властта да намали недоволството сред гладните, като удари по висшата партийна класа.

„Бедните хора отглеждат прасета и други селскостопански животни на балконите си – пише южнокорейският вестник Chosun Ilbo, – докато високопоставените чиновници и партийната аристокрация могат да си позволят собствени домашни кучета.“

Отглеждането на кучета като домашни любимци е станало популярно в Северна Корея след 1989 г., когато е проведен Международен фестивал на младежта и студентите в Пхенян. В тази част от Корейския полуостров кучетата все още са част от традиционното меню, за разлика от Южна Корея, където бяха въведени забрани. В Пхенян има няколко специализирани ресторанта за кучешко месо.

Вижте още: ШЪНДЖЪН ЗАБРАНИ КОНСУМАЦИЯТА НА КОТКИ И КУЧЕТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg