Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кисела краставичка е изложена на тавана на галерия

Произведението, оценено на 6 хил. евро, повдига въпроса какво цени човечеството

Киселата краставичка все още не е показала знаци, че подлежи на тленност. Снимка: Матю Грифин - Кисела краставичка е изложена на тавана на галерия

Киселата краставичка все още не е показала знаци, че подлежи на тленност. Снимка: Матю Грифин

Новозеландска галерия представи необичайно произведение на изкуството на тавана си. Творбата представлява кисела краставичка, извадена от бургер на „Макдоналдс“ и закрепена за тавана с кетчупа и сосовете от сандвича.

„Кисела краставичка“ е създадена от австралийския творец Матю Грифин като „провокативен жест“, за да повдигне въпроса какво цени човечеството, обясняват от галерия „Michael Lett Gallery“. Работата е оценена на 10 хил. новозеландски долара (малко над 6 хил. евро) и всеки потенциален купувач ще получи инструкции как да я пресъздаде в домашни условия.

И докато някои посетители наричат произведението гениално и брилянтно, според други то е просто глупаво.

„Когато бях тийнейджър и направих това в ресторант на „Макдоналдс“, ме изгониха, а днес е изкуство“, коментира потребител в социалните мрежи.

„Кисела краставичка“ в перспектива. Снимка: Матю Грифин

Мнозина намериха прилика между провокацията на австралиеца с „Комика“ на Маурицио Кателан – бананът, залепен с тиксо за стена на галерия, който се продаде за 120 хил. долара, след което бе изяден публично като част от пърформанс.

Различните реакции към произведението са част от изкуството, коментира Райън Мур от галерията в Оукланд. „Кисела краставичка“ е изпълнена в стилистиката на съвременното изкуство, отбелязва специалистът.

Няма да отхвърлим хумористичен отговор на творбата, това е ок, защото наистина е смешно – казва Мур. – По принцип творците не са тези, които решават дали нещо е изкуство, или не, те са онези, които създават. Дали нещо е ценно и значимо като произведение на изкуството решаваме ние колективно, като общество, като избираме дали да говорим за него, или не.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg