Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Клип на Кендрик Ламар от саундтрака към „Черната пантера“ отива на съд

Африканска художничка обвинява създателите му в кражба от нейно произведение

Вляво - произведение на Лина Айрис Виктор, вдясно - кадър от клипа на Кендрик Ламар - Клип на Кендрик Ламар от саундтрака към „Черната пантера“ отива на съд

Вляво - произведение на Лина Айрис Виктор, вдясно - кадър от клипа на Кендрик Ламар

„Черната пантера“ донесе много слава на изпълнителите, работили по музиката му, но на Кендрик Ламар донесе и съдебно дело за клипа към песента „All the Stars“, достигнала девето място в класацията на „Билборд“. Според художничката Лина Айрис Виктор, Ламар е използвал в една част от видеото нейна творба, съобщава сайтът artsy.net.

Делото е заведено от британската художничка с либерийски произход Виктор срещу Ламар, певицата SZA (която също има участие в песента), „Юнивърсъл мюзик груп“ и други лица, участвали в създаването на видеото. В около 19 секунди от него на заден план се появяват произведения, силно наподобяващи нейните.

Един от използваните материали при създаването им е 24-каратово злато. Лина Виктор търси не само обезщетение, но и съдебно разпореждане, с което да се спре разпространението на клипа към песента на рапъра.

Критиците и публиката оцениха високо „Черната пантера“, първия филм по комикс за тъмнокож супергерой със силни послания за раса и пол. Виктор обаче твърди, че използването на творбата ѝ без това да бъде споменато, предава послания, различни от първоначалната идея на филма.

„Горчива ирония е, че Защитниците игнорираха желанието на Артиста, която също е афроамериканска жена, чийто живот се базира на изучаване на политическите и исторически предупреждения за „черното“, освобождението и женствеността“, пише в документите, внесени по делото.

От „Марвъл“ два пъти са търсили Лина Виктор, за да искат позволение да използват инсталацията ѝ – за пръв път през ноември 2016-а и по-късно през декември 2017-а, твърди обвинението. През 2016-а поискали дори да използват една от картините ѝ във филма, но художничката преценила като „неприемливи финасовите и артистични условия, които ѝ били предложени за съвместната работа“. Вторият път са я потърсили, за да ѝ предложат да работи по рекламните материали за филма, но тя отново отказала, защото сметнала, че договорът ѝ налага твърде много ограничения.

Лина Виктор разбрала за случая през февруари от приятели, които гледали клипа на Ламар и я поздравили за използването на картината ѝ.

Частта от клипа, която изправя изпълнителя пред съда, започва около третата минута и показва Ламар, който ходи пред изпъстрена със злато стена – според обвинителката това „копира точно или приблизително“ нейната работа.

Според експерти обаче, стилът на дадена творба няма как да бъде обект на авторско право. Защитниците могат също да спорят, че специфичните детайли, които обвинението намира за изкопирани, са доста малка част от видеото и цялата инсталация на стената въобще.

Кендрик Ламар няма коментар по случая засега, но повечето от хората, свързани с филма „Черната пантера“, се разграничиха от видеото към песента, тъй като „те не са отговорни за заснемането му“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90