Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Книги, вестници и списания ще се облагат само с 9% ДДС

Мярката става постоянна с одобрението на преобладаващо мнозинство в парламента

Освен книгите, вече и печатните издания ще се облагат с по-нисък ДДС. Снимка: Площад Славейков - Книги, вестници и списания ще се облагат само с 9% ДДС

Освен книгите, вече и печатните издания ще се облагат с по-нисък ДДС. Снимка: Площад Славейков

По-ниската ставка на данък добавена стойност за книгите – 9%, която важеше до края на 2022 г., остава за постоянно, решиха депутатите на второ четене.

Към книгите те включиха и други печатни издания – вестници и списания, които досега бяха с 20% ДДС. Мотивите към законопроекта гласяха, че само в три европейски държави след ковид пандемията не е било въведено облекчение за периодичните издания, които се нуждаеха от подкрепа и България е била една от тях.

Срещу проектозакона гласува Мартин Димитров от „Демократична България”, според когото въвеждането на тази мярка за всички, а не само за нуждаещите се, ще има негативен ефект. Димитър Николов от ГЕРБ пък заяви, че книгите са културно-историческо наследство, което трябва да бъде защитено и това е един от начините.

Законът бе приет със 178 гласа „за”, 2 „въздържали се” и 2 „против”. 3 от четирите гласа, които не подкрепят закона, са на депутати от „Демократична България”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg