Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кой е авторът на „Време разделно“?

„Време разделно“ на  Антон Дончев зае второ място след „Под игото“ на Иван Вазов в допитването за любим роман на българите. Снимка: БГНЕС - Кой е авторът на „Време разделно“?

„Време разделно“ на Антон Дончев зае второ място след „Под игото“ на Иван Вазов в допитването за любим роман на българите. Снимка: БГНЕС

Много въпроси постави присъствието на Антон Дончев в надзорния съвет на „Трейс Груп“ – компанията, строила пътя за Своге, на който катастрофа взе живота на 17 души и рани около 20.

Хиляди негови и почитатели, и просто читатели се питат защо един толкова прочут писател, академик в БАН, е на служба като пиар в пътно-строителна компания; защо е нужно авторът на „Време разделно“ – книга заела второ място след „Под игото“ на Вазов в допитването на БНТ „Голямото четене“ за любим роман на българите – да заема позиция на посредник между компанията и медиите и да отговаря за „възпитанието на кадрите“. И не на последно място – има ли връзка между компетентността на един 87-годишен творец за строежа на пътища у нас и пътищата-убийци.

Вижте още: ПИСАТЕЛИ ЗА ОСИНОВЯВАНЕ

Но има и един въпрос от литературно естество, който изникна покрай спора за мястото на един писател в пътно-строителния казус. На десетки стени във Фейсбук се появи твърдение, че автор на „Време разделно“ не е Антон Дончев, а Фани Попова-Мутафова. Стар слух от мракобесните времена в България, когато хората на изкуството бяха притискани да вършат пропагандни услуги на тоталитарната власт – за да спасят от тормоз себе си и семейството си, немалко от най-талантливите ни автори се пречупиха, други отказаха и платиха тежка цена за съпротивата си. Говори се и за други, още по-низки практики сред примитивите, завзели властта в царска България с помощта на чужда армия – отнемали са художествени произведения на големи майстори и са ги подписвали хора на партията, назначени за творци. Обяснението било, че не са имали възможността да учат в академии, затова имат право да присвоят чуждото авторство.

Слухът за „Време разделно“ е от онова време, когато на Фани Попова-Мутафова е било забранено да публикува книгите си. Имало е и такива случаи – Партията е спирала пътя в изкуството на творците, отказали да следват пропагандната линия и да подвият коляно пред силните на деня. Заради публицистиката си в защита на фашисткия режим, след преврата през 1944 г. Фани Попова-Мутафова получава присъда 7 години затвор от Народния съд за „прогерманска дейност“ и „великобългарски шовинизъм“. Помилвана е след 11 месеца (или след 2 години, според някои източници) и донякъде е реабилитирана, след като приема да се разкае за убежденията си и да „поправи“ идеологически някои свои романи, написани преди преврата. Но след 9 септември 1944 г. има забрана Фани Попова-Мутафова да публикува нови свои произведения, прехранва се с преводи и редактиране.

Твърдението, че „Време разделно“ е неин роман, преработен от Антон Дончев (по думите му написан за 41 дни), е коментирано като слух дори в често цитираните „Дневници (1947-1991)“ на писателя Йордан Вълчев, публикувани посмъртно.

И днес, покрай участието на Антон Дончев в „Трейс Груп“, този слух бе подет като доказателство за моралния упадък на един писател. Абсурдно, но така работи общественото мнение. В социалните мрежи споделят тази история като истинска, посочвайки „следи“ къде може да бъде открит оригиналният роман.

Трябва да признаем, че се опитахме да проверим има ли истина в тези твърдения. И не успяхме. Затова, ако не се появят категорични аргументи за обратното, предпочитаме да вярваме на фактите, на онова, което се знае със сигурност: Антон Дончев е автор на „Време разделно“. Няма писмени документи от Фани Попова-Мутафова, че авторството на този роман е нейно. Всичко останало са слухове.

Има някаква лудост в свободата, с която мнозина използват Фейсбук за недоказани твърдения и откровени лъжи. На някои това им е бизнесът – но ако не сте от тях и ако твърдите, че не четете жълти вестници, защо ги пишете, разпространявайки неистини? Включително и за един писател, създал голям роман и след него редица скромни писания.

И все пак може би са необходими доказателства, които да опровергаят този слух, който се носи повече от 40 години. Иначе съмнението остава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg