Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Компанията „Уайнстийн“ към служителите си: Говорете

Продуцентът Харви Уайнстийн е обвинен в изнасилване или сексуално насилие над много жени, което се е случвало в продължение на десетилетия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Компанията „Уайнстийн“ към служителите си: Говорете

Продуцентът Харви Уайнстийн е обвинен в изнасилване или сексуално насилие над много жени, което се е случвало в продължение на десетилетия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията „Уайнстийн“ обяви в специално изявление, че е подала заявление за доброволен фалит и е сключила споразумение за продажбата на активите си на базирано в Далас дружество, съобщава сайтът npr.org.

Най-голям интерес обаче предизвикват вторият и третият параграф от изявлението. От тях става ясно, че компанията прекратява всички споразумения за неразкриване на информация, които досега възпрепятстваха жертвите на неправомерното сексуално поведение от страна на опозорения холивудски магнат Харви Уайнстийн да говорят.

„Днес компанията също така прави важна крачка към справедливост за всички жертви, които са били принудени да мълчат от Харви Уейнстийн – гласи изявлението. – Компанията обявява край на тези „споразумения“ и от този момент те вече не важат. Компанията изрично се отказва от всички разпоредби за конфиденциалност, доколкото те възпрепятстват жертвите и свидетелите на сексуален тормоз от страна на Харви Уайнстийн да говорят за своите преживявания. Никой не бива да се страхува да говори или да бъде принуждаван да мълчи. Компанията благодари на смелите личности, които вече проговориха. Вашите гласове вдъхновиха движенията за промяна в цялата страна и по света.“

Изявлението идва след опита на група инвеститори, водени от бившата служителка в администрацията на Обама Мария Контрерас-Суийт, да закупи активите на компания „Уайнстийн“ по-рано този месец. Сделката се провали след откриването на дълг, неизвестен досега на инвеститорите.

Уайнстийн е обвинен в изнасилване или сексуално насилие над много жени, което се е случвало в продължение на десетилетия.

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман, който е завел дела срещу компанията „Уайнстийн“, Харви Уайнстийн и неговия брат Боб Уайнстийн, коментира положително изявлението:

„Това е повратен момент в усилията за справяне с корозивните ефекти на сексуалния тормоз на работното място. Решението на компанията „Уайнстийн“ за освобождаване на жертвите и свидетелите на сексуални нарушения от споразуменията за неразкриване на информация е точно това, което моята служба искаше по време на това разследване. То ще позволи най-накрая да се чуят гласове, които прекалено дълго са били заглушавани“.

Вижте още: ЦИНИЧЕН КОМЕНТАР НА ТЕРИ ГИЛИЪМ ВЪЗМУТИ ХОЛИВУД

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах