Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Контрапротест срещу Горан Благоев организира туроператорска фирма

Повтарят аргументите на Ловчанския митрополит и Емил Кошлуков

Стопкадър от „Вяра и общество“ на 6 юни, когато една от темите бе скандалната изложба за 24 май в Руския културно-информационен център, в която не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България - Контрапротест срещу Горан Благоев организира туроператорска фирма

Стопкадър от „Вяра и общество“ на 6 юни, когато една от темите бе скандалната изложба за 24 май в Руския културно-информационен център, в която не се споменава, че кирилицата идва в Русия от България

Контрапротест срещу Горан Благоев организира туроператорската агенция на Столична митрополия – „Искони” ЕООД. В изпратен до медиите призив, който е публикуван и в портал „Искони”, където се организират православни туристически пътувания, се призовават хората да се съберат днес, 1 юли, от 18 ч. пред сградата на БНТ, за да изразят позицията си по „въпросите на скандалното предаване „Вяра и общество”.

Съобщението за контрапротеста повтаря почти дословно думите и аргументите, които Емил Кошлуков изложи в изслушването си пред СЕМ. Според организаторите, критиките към църквата са критики към вярата. В придружаващия обявата за събитието текст се казва, че „през последните няколко години предаването „Вяра и общество“ по БНТ се превърна в антиправославна трибуна, а неговият водещ г-н Горан Благоев – в рупор на противоцърковни клевети и обидни внушения, които са в разрез с журналистическите стандарти и обществената функция на БНТ”.

Контрапротестът използва тезите, които вече бяха заявени публично от Ловчанския митрополит и генералния директор на БНТ:

„От ефира на това предаване се лее език на омразата и клеветата към БПЦ и нейния клир. Канят се системно платени „консултанти“, разколници, отстъпници от Православието, поставени под църковно запрещение, в остър конфликт на интереси – манипулативно представяни като „компетентни“ коментатори. Охулват се патриарх, Св. Синод, клеветят се светци – нещо незапомнено в историята на телевизията. Предпоставя се, че Църква и държава са в престъпен сговор. Всичко това дълбоко оскърбява нашите чувства. То е проява на дискриминация спрямо религиозните убеждения на искрено вярващите православни християни. Езикът на омразата и клеветата, злословието и уронването на достойнството не е свобода на словото и е несъвместимо с каузата на обществената телевизия“.

Фирма „Искони”, която организира поклоннически пътувания за Софийска митрополия, е ръководена от Георги Тодоров, бивш главен редактор на „Църковен вестник“ и директор на Синодално издателство.

Вижте още: С МЕГАФОН КЪМ КОШЛУКОВ: ГОРАН БЛАГОЕВ ИМА ПРАВО ДА ЗАДАВА НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ

НАКАЗВАТ ГОРАН БЛАГОЕВ ЗАРАДИ ОТСЪСТВИЕТО НА ЦЪРКВАТА ВЪВ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС