Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кратки азбучни истории за смеха и (не)насилието

Три години от екзекуцията в редакцията на „Шарли ебдо“

Лицата на карикатуристите, убити в редакцията на „Шарли ебдо“ преди 3 години, днес са изобразени на фасадата на сградата, където работеха. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кратки азбучни истории за смеха и (не)насилието

Лицата на карикатуристите, убити в редакцията на „Шарли ебдо“ преди 3 години, днес са изобразени на фасадата на сградата, където работеха. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешния ден преди 3 години, с общо 20 убити на четири места между 7 и 9 януари, приключи най-смъртоносното директно покушение – с калашници срещу моливи – против свободата на изразяване в съвременната история на Европа. На днешния ден ул. „Оборище“ пред френското посолство бе затворена за автомобили и стотици хора бяха отрупали тротоара със свещи и купища цветя – два дни по-рано в Париж ислямски терористи бяха убили двама полицаи и десет служители, начело с главния редактор, на сатиричното издание „Шарли ебдо“ заради карикатури на Мохамед, основателя на ислямската религия. Два дни по-късно, на 9 януари, френската полиция откри тримата заподозрени и ги ликвидира в последвалата престрелка.

Кратки азбучни истории за смеха и (не)насилието:

1. А се присмял на Б, който, обзет от силно възмущение, убил А. Повече никой не се присмивал на никого и цялата азбука станала точно както я искал Б – много сериозна и с една гласна по-малко.

2. В се присмял на Г, който се засегнал и го дал на С(ъд). После В пак се присмивал, но внимавал повече как и на кого.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

3. Д се присмял на Е, който изобщо не му обърнал внимание, защото последната му грижа била какво мислят за него съгласните букви.

4. Ж се присмял на З, че прилича на Задник, който не му останал длъжен, защото как така буква, която прилича повече на Жаба, отколкото на писмен знак, ще му прави забележки?! Двамата се посмели хубаво, а после във веселбата се включили и останалите букви.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах