Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кристо с първа изложба в България

Реди я сам, но от разстояние

Съпругата на Кристо - Жан-Клод, почина през 2009 г., но той продължава да подписва и нея под творбите им. - Кристо с първа изложба в България

Съпругата на Кристо - Жан-Клод, почина през 2009 г., но той продължава да подписва и нея под творбите им.

Почитателите на Христо Явашев и неговото алтер его Кристо имат повод да празнуват кръглата му годишнина. Българинът, чието място е сред най-значимите творци на нашето време, навърши 80 на 13 юни сред най-близките си роднини в Италия. Сега, в негова чест Софийска градска художествена галерия ще нареди експозиция, наречена „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014“. Откриването е след седмица, 13 септември. 

„Кристо и Жан-Клод: графики и обекти” е първата изложба на двамата художници в България. Организира се със съдействието на Кристо.

Галерията ще покаже 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, създавани от 1963 до 2014 г. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света.

Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея както хронологически, така и тематично може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната му работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство – Опакованият Райхстаг, Опакованият Понт-Ньоф, Бягащата завеса, Портите, Чадърите, Островите, Над реката, Мастаба и други.

Както е известно, Кристо и Жан-Клод (1935-2009 г.) не приемат спонсорство за своите проекти. Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.

Кристо лично е проектирал подреждането на творбите в залите на СГХГ, твърдят от арт салона. Явно го е правел от разстояние, защото не е известно да се е завръщал някога в България след като я напуска през 1957 г. От галерията казват, че Явашев е поел и по-голямата финансова част по организирането на изложбата.

Проектът се осъществява и с подкрепата на Столична община, под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, както и със съдействието на Фондация „Америка за България”.

Вижте някои от творбите, които ще бъдат показани в Софийска градска галерия:

2

3

unnamed (3)

unnamed (4)

unnamed (7)

unnamed (5)

unnamed (6)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата