Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лили Иванова и още 7 творци с държавни пенсии за заслуги към нацията

Дълги години примата на българската попсцена получаваше 138 лв.

Правителството гласува Лили Иванова да получи пенсия за заслуги към държавата и нацията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Лили Иванова и още 7 творци с държавни пенсии за заслуги към нацията

Правителството гласува Лили Иванова да получи пенсия за заслуги към държавата и нацията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Осем творци ще получат специални държавни пенсии за заслуги към нацията, стана ясно днес след заседание на Министерския съвет. Това са певицата Лили Иванова, писателят Анжел Вагенщайн, режисьорът Георги Дюлгеров, виолончелистът проф. Анатоли Кръстев, поетът Иван Цанев, режисьорът Христо Ганев и композиторът, аранжор, поет и пианист Иван Стайков. Пенсиите им стават по 700 лв. месечно, след като решението на Кабинета бъде гласувано в Народното събрание. Специална пенсия от 500 лв. ще получи и музикантът Андрей Дреников.

В продължение на години Лили Иванова взимаше пенсия от 138 лв., а от няколко месеца ѝ е била повишена 162 лв.

Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов на основание на Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нация.

За четирите години, откакто влезе в сила Законът, хората от културата със специални пенсии са 42-ма. С новите стават 51.

Орден „Стара планина“ за Кирил Маричков 

Правителството днес реши още музикантът Кирил Маричков, който на 30 октомври навърши 75 г., да бъде предложен за орден „Стара планина“ първа степен – за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

„Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти“, гласи съобщението на правителствената пресслужба.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС