VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Лили Иванова и още 7 творци с държавни пенсии за заслуги към нацията

Дълги години примата на българската попсцена получаваше 138 лв.

Правителството гласува Лили Иванова да получи пенсия за заслуги към държавата и нацията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Лили Иванова и още 7 творци с държавни пенсии за заслуги към нацията

Правителството гласува Лили Иванова да получи пенсия за заслуги към държавата и нацията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Осем творци ще получат специални държавни пенсии за заслуги към нацията, стана ясно днес след заседание на Министерския съвет. Това са певицата Лили Иванова, писателят Анжел Вагенщайн, режисьорът Георги Дюлгеров, виолончелистът проф. Анатоли Кръстев, поетът Иван Цанев, режисьорът Христо Ганев и композиторът, аранжор, поет и пианист Иван Стайков. Пенсиите им стават по 700 лв. месечно, след като решението на Кабинета бъде гласувано в Народното събрание. Специална пенсия от 500 лв. ще получи и музикантът Андрей Дреников.

В продължение на години Лили Иванова взимаше пенсия от 138 лв., а от няколко месеца ѝ е била повишена 162 лв.

Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов на основание на Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нация.

За четирите години, откакто влезе в сила Законът, хората от културата със специални пенсии са 42-ма. С новите стават 51.

Америка за България

Орден „Стара планина“ за Кирил Маричков 

Правителството днес реши още музикантът Кирил Маричков, който на 30 октомври навърши 75 г., да бъде предложен за орден „Стара планина“ първа степен – за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

„Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти“, гласи съобщението на правителствената пресслужба.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg