Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

България в очите на света: хубав живот и активно гражданско общество

Къде се намираме в Топ 80 на най-добрите държави и защо

България е сред първите 33 страни в света по качество на живот. Има какво да се желае обаче още в отварянето на страната към бизнеса. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - България в очите на света: хубав живот и активно гражданско общество

България е сред първите 33 страни в света по качество на живот. Има какво да се желае обаче още в отварянето на страната към бизнеса. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Зад богатството на една държава стоят не толкова природните ѝ ресурси, колкото политиката, която създава възможност за хората да успяват в бизнеса, както и историята ѝ, която пък е създала среда за развитие и перспектива пред гражданите ѝ. До този извод стигат авторите на проучването „2019 Best Countries“, което се прави за четвърта поредна година. От 80 държави, взели участие в него, България е на 67-о място. Това обаче не означава непременно, че страната ни е едно от лошите места за живот на планетата. В проучването участие са взели първите 100 държави по растеж на БВП, по чужди инвестиции, по туризъм, както и първите 150 по индекса за човещко развитие на ООН. Това означава, че България е държава, която е беден член на клуба на богатите и развити страни в света.

Критериите за класацията са базирани на методология, развита от BAV Group и от „The Wharton School of the University of Pennsylvania“.

Общо 65 показатели са изследвани и сравнявани, за да се подредят страните по това, което може да се определи като качество на живота. Тези критерии според изследователите определят успеха на една модерна нация във времената на глобализацията. 20 000 души са участвали в допитването.

Критериите са групирани в 9 раздела: приключенски дух (приятелско отношение, забавления, приятен климат, културна сцена), гражданство (грижа за човешките права, за околната среда, равенство между половете, прогресивност, религиозна свобода, уважение към личната собственост, доверие, добро разпределение на властта), културно влияние (забавления, мода, щастие, влиятелна култура, модерност, престиж), предприемачество (свързаност с останалия свят, иновативност, лесен достъп до капитали, квалифицирана работна ръка, технологическа експертиза, прозрачни бизнес практики, образовано население, добре развита инфраструктура, добре развити законови рамки), наследство (богата история чудесна храна, културни атракции), свободно движение (разнообразие, динамика), възможност за бизнес (бюрокрация, евтини производствени цени, корупция, данъци, прозрачни управленчески практики), сила (лидерска позиция, икономическо влияние, политическо влияние, силни международни съюзници, силна армия), качество на живот (добър пазар на труда, лесно достъпни блага, икономическа стабилност, семейно ориентирана, равенство в доходите, политически стабилна, сигурна, добре развита публична образователна система, добре развито публично здравеопазване). Всички тези критерии се преценяват и според БВП на всяка държава, тъй като от него зависи възможността на една държава за развитие и напредък.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ ТРЕТА ОТЗАД НАПРЕД ПО КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ В СВЕТА

За България в изследването се казва, че страната се намира между Европа и Азия, като тази локация била причина за чести нападения над нея в миналото, но е причина и за голямо културно развитие. Като основен принос към световната култура се посочва създаването на кирилицата.

„България е една от най-старите европейски държави, основана е през седми век“, пише в изследването.

Проучването обърква една важна дата – според него страната се освобождава от османско владичество в началото на XX век. Отбелязан обаче е и фактът, че за близо 50 години България остава изолирана от околния свят по време на авторитарното комунистическо управление.

Световната банка посочва България като страна, чиято нация има над средния доход на световно ниво. Икономиката се базира на строителство, туризъм, минно дело, услуги, както и земеделие. Световната икономическа криза е спряла големия растеж на икономиката. Работната сила е добре образована. България си остава засега най-бедната членка на ЕС. Основните предизвикателства пред нея са корупцията и организираната престъпност.

Културата ѝ е смесица от източни и западни влияния, както и от културата на славяни, българи, турци, древна Гърция, Рим и Византия. Богато е наследството от визуално изкуство и фолклорна музика. Страната е светска, но има религиозна свобода за всички. Член е на ООН, ЕС, ОССЕ и НАТО.

През 2018 година в проучването е била класирана на 58-о място.

Ето и местата, които заема през 2019-а в деветте групи критерии:

Приключенски дух – 55
Гражданство – 36
Културно влияние – 78
Предприемачество – 52
Наследство – 58
Свободно движение и миграция – 80
Отворена за бизнес – 52
Сила – 73
Качество на живот – 33

Интресно в тази класация е, че страна като Русия е много по-напред в класацията от България, тя заема 24-о място. По-доброто класиране идва обаче от факта, че Русия е по-голяма, има по-силна армия, по-мощна културно и политическо влияние. Като качество на живот, граждански свободи или отворена за бизнес тя заема по-лоши места – съответно 36-о, 44-о и 57-о място.

Челните 10 места в класацията се заемат от Швейцария, Япония, Канада, Германия, Великобритания, Швеция, Австралия, САЩ, Норвегия, Франция.

На Балканите най-напред в класацията е Гърция. Тя е на 30-о място. Тя заема по-добри места във всички групи критерии, като донякъде може да се сравни с България само по отношение на отвореността си към бизнеса, като е само едно място пред нас – 51-о.

Турция е на 34-о място, Хърватия на 36-о, Словения на 56-о, Румъния на 62-о, Сърбия на 77-о.

Любопитно е, че според тази класация Украйна, Танзания и дори Филипините са по-богати от България, като Филипините с тяхното 50-о място изпреварват дори Словения.

Фактът обаче, че на първо място е страна като Швейцария, а не Русия или САЩ, показват и колко важна е гражданската свобода и възможността пред всички да правят бизнес, да имат достъп до образование и здравеопазване. Ако общественият ресурс се използва справедливо, а хората имат равни права и държавата не пречи на частната инициатива, то това се превръща в по-голям извор на богатство, отколкото природните ресуси, силната армия и голямата територия.

От България има какво още да се желае за развитието на тези критерии. Най-напред страната ни се класира в критериите гражданско общество и качество на живот. Въпреки всички слабости на държавата ни, тя все пак предоставя сравнително добро на световно равнище публично образование и здравеопазване. Българските граждани могат да участват във властта без пречки (не е необходимо да си от определена каста, фамилия, етнос или пол, за да се кандидатираш и да те изберат), имат религиозна свобода, а личната собственост се пази със закон. Между мъжете и жените има значително равноправие, жените имат същото право на достъп до образование, здравеопазване, власт, развод, собствени доходи, както и мъжете – за разлика от повечето държави в Африка, на Арабския полуостров и дори в Азия. Хората у нас се опитват да се грижат за околната среда. Пазарът на труда в България е свободен и добре развит, като през последните години има дори недостиг на кадри; образованието и квалификацията са обществено достъпни, а държавата подпомага безработните. Има икономическа и политическа стабилност – членството на страната ни в два от най-важните политически и военни клуба – ЕС и НАТО, осигуряват и икономическа, и политическа стабилност; редица европейски договори регулират и контролират използването на финансите на България и външно, също така ѝ осигуряват достъп до огромен пазар с 500 милиона души; НАТО пък е гаранция, че дори и във времена на политическа нестабилност у околните ни държави – например Турция и Украйна, суверенитетът на страната ни ще остане неприкосновен. Все фактори, с които не могат да се похвалят твърде много държави на планетата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах