VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Маргарет Атууд продава по една книга на всеки 4 секунди

Седмица след премиерата на новия ѝ роман свършиха три тиража във Великобритания и САЩ

Канадската писателка Маргарет Атууд чете откъси от новата си книга „The Testaments“ по време на пресконференция в Британската библиотека в Лондон на 10 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Маргарет Атууд продава по една книга на всеки 4 секунди

Канадската писателка Маргарет Атууд чете откъси от новата си книга „The Testaments“ по време на пресконференция в Британската библиотека в Лондон на 10 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

По една бройка на всеки 4 секунди се е продавало продължението на хитовия роман „Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд на книжния пазар във Великобритания миналата седмица, съобщава „Гардиън“. Когато „The Testaments“ (вероятно „Заветът“, заглавието все още няма официален превод – бел. ред.) излезе на 9 септември, в няколко книжарници в САЩ бяха организирани тематични вечери и почитатели на романа и на едноименния сериал стояха с часове на опашки, облечени в червени роби и бели бонета, за да си вземат книгата.

Така утопичния роман веднага се изкачи до първото място на най-продаваните в момента заглавия. Дори преди да беше излязла на пазара, книгата предизвика интерес, след като бе номинирана за наградата „Букър“.

Действието в „The Testaments“ се развива 15 години след края на „Историята на прислужницата“. Проследява се развитието на измислената тоталитарна държава Гилеад (създадена на територията на днешна Америка), където жените са приемани единствено като утроби, а злоупотребата с власт намира оправдание в Библията.

Издателска къща „Винтидж“ съобщава, че „The Testaments“ е най-значимото им заглавие с твърди корици на годината, като само за 5 дни на пазара са отчели, че се продава два пъти повече от всяка друга книга с твърди корици. Търсенето на продължението увеличи и продажбите на оригинала – 34 години след публикуването си „Историята на прислужницата“ е на второ място по продажби.

Америка за България

Въпреки бързите продажби, романът няма да успее да бие постижението на „И страж да бди на пост“ на Харпър Ли. В първата си седмица на публикуване през 2015 г. романът продава 168 455 копия. Но и двете произведения не може да се сравняват с „Изгубения символ“ на Дан Браун, от която се изкупуват 551 хил. бройки за седем дни през 2009 г. Абсолютният рекордьор е Дж. К. Роулинг, която за три дни успява да продаде 680 хил. екземпляра от „Хари Потър и Прокълнатото дете“ през 2016 г. (всички резултати се отнасят за книжния пазар в Обединеното кралство).

В деня на премиерата книжарниците „Waterstones“ организираха над 150 събития на утопична тематика от творчеството на Атууд и казват, че са се подготвяли близо година за идването на заглавието на лавиците им. От компанията споделят, че са очаквали „The Testaments“ да се превърне в най-големия им бестселър и прогнозират, че продажбите ще се задържат така до Коледа.

Книгоразпространителите отбелязват, че романът привлича в книжарниците не само редовните читатели, но и хора, които не пазаруват често от тях. Първоначалният тираж от 500 хил. копия на английски вече е изчерпан, след това са отпечатани още два, казват издателите.

У нас книгата ще бъде издадена от „Orange Books“ напролет.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg