СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Микеле Плачидо пристигa за премиерата на новия си филм

Актьорът и режисьор ще представи лично „Сянката на Караваджо“ (видео)

Микеле Плачидо като кардинал Дел Монте, покровител на Караваджо в първите му стъпки в изкуството. Снимка: IMDb - Микеле Плачидо пристигa за премиерата на новия си филм

Микеле Плачидо като кардинал Дел Монте, покровител на Караваджо в първите му стъпки в изкуството. Снимка: IMDb

Световноизвестният актьор и режисьор Микеле Плачидо ще пристигне в София, за да представи лично „Сянката на Караваджо“. Филмът му е част от програмата на „Киномания“ и ще има прожекция на 19 ноември в зала 1 на НДК. Прочутият актьор и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години – за снимките на сериала „Сорая“.

Плачидо, познат на българската публика най-вече като Корадо Катани от популярния мафиотски сериал „Октопод“, е режисьор, съсценарист и изпълнява една от главните роли в „Сянката на Караваджо“. Преди началото на прожекцията ще се състои среща с публиката.

„Сянката на Караваджо“ препраща в Италия през 1600 г., когато Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, папата разпорежда на свой агент, известен като „Сянката“ (Луи Гарел) да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента е описана личността на живописеца.

Филмът имаше световна премиера на Международния кинофестивал в Рим, бе представен извън конкурсната програма, и получи позитивни отзиви от публиката и от критиците.

С този филм Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век, обобщава критиката и определя „Сянката на Караваджо“ за „филм-събитие“.

„В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна – разказва самият Плачидо. – И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия.“

В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват още Изабел Юпер, Микаела Рамацоти, Лолита Шама и други. В продукцията има и българска следа. Мони Овадия, роден в Пловдив, но израснал и живеещ в Милано, играе известния италиански свещеник Филипо Нери.

„Киномания“ (17 ноември – 4 декември) се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90