Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милен Русков с наградата „Елиас Канети“

Милен Русков спечели наградата за „Чамкория“ - за втори път, след като я получи и за „Възвишение“. Снимка: Емил Георгиев - Милен Русков с наградата „Елиас Канети“

Милен Русков спечели наградата за „Чамкория“ - за втори път, след като я получи и за „Възвишение“. Снимка: Емил Георгиев

Милен Русков е носителят на националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2017-а. Отличието му бе присъдено за романа „Чамкория“ – и му бе връчено на церемония в „Доходното здание“ в Русе, съобщава БТА.

Писателят получи бронзова статуетка, изваяна от скулпторката Мая Кубратова, както и парична премия от 5 хил. лв.

Русков печели за втори път наградата, след 2013-а за „Възвишение“. След броени дни – на 10 ноември – е премиерата на филма по романа.

Между претендентите за „Елиас Канети“ за белетристика тази година бяха Ангел Игов с романа „Кротките“, Иван Станков с „Улици и кораби. GM“, Здравка Евтимова с „Юлски разкази“, Момчил Николов с „Последната територия“, Валери Стефанов с „Любовни истории от Вавилонската библиотека“ и Димана Трънкова с „Празната пещера“.

Учредена от Община Русе и от международното дружество „Елиас Канети“ през 2005 г. по повод на 100-годишнината на родения в крайдунавския град писател, наградата се присъжда на всеки две години. Нейни лауреати са Константин Илиев („Поражението“), Алек Попов („Черната кутия“), Ивайла Александрова („Горещо червено“), Галин Никифоров („Къщата на клоуните“) и Христо Карастоянов („Една и съща нощ“).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg