Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Могъщи момичета“ помагат да разберем Кристо и Жан-Клод

Втора част на проекта на Лъчезар Бояджиев, публично изследване на нагласите за паметник на Кристо

Шейла Камерич, „Mother is a Bitch II“, 2022 г. - „Могъщи момичета“ помагат да разберем Кристо и Жан-Клод

Шейла Камерич, „Mother is a Bitch II“, 2022 г.

Група „могъщи момичета“ се присъединяват към арт проекта „Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев, започнал с идеята да предложи публично обсъждане за евентуалното издигане на паметник на Кристо в Пловдив.

Своите произведения в звук, видео и фотографии, картини, текстове и други ще представят Мария Налбантова, София Грънчарова, Искра Благоева, Наталия Тодорова – Ленц, Аксиния Пейчева, Боряна Росса, Селма Селман, Калина Димитрова, Десислава Терзиева, Мариела Гемишева, Ина Валентинова, Шейла Камерич, Ана Първачки.

Творбите им, които ще могат да се разгледат в арт пространството „Artnewscafe“ в Пловдив, са обединени от една тематика – „могъщи момичета“ (power girls) в публичното пространство са онези момичета, които правят обществено видими неща, заемат обществено влиятелни позиции и са фактор в живота на обществото, без да се съобразяват с каквото и да било, без да чакат позволение или одобрение, без да търсят имидж, но постигайки такъв с работата и живота/любовта си и т.н., обяснява идеята си Лъчезар Бояджиев.

Общата изложба може да се разгледа до 9 октомври в „Artnewscafe“.

Боряна Росса, „Жена президент“, 2011 г.

Следващото събитие от програмата е разговор по темата за Кристо, Жан-Клод и художественото им наследств на 27 октомври пред галерия „Сариев“, организиран от Бояджиев и експерти. На 30 ноември е официалното представяне на проекта от Лъчезар Бояджиев и Веселина Сариева. Мястото и локацията на събитието предстои да бъдат обявени.

В първата част на „Кристо за начинаещи“ Бояджиев целеше да повдигне обществена дискусия за възможността и местата в Пловдив, където би могъл да бъде издигнат висок паметник на Кристо на кон.

Вижте още: ИСКАТ ЛИ БЪЛГАРИТЕ ПАМЕТНИК НА КРИСТО?

„Дебатът продължава с отсъствието на паметници на жени – видни или не-съвсем-видни в градове и паланки, и въобще – разговор за образа и видимостта на жената в публичното пространство“, отбелязва Бояджиев в писмото си, с което кани „могъщите момичета“ да се включат в проекта му.

Участието им освен това прави връзка и със спътницата на Кристо Жан-Клод.

„Тук е и връзката с Жан-Клод (или „Жан-Клод ван Дам“, както я наричаха близките ѝ) – през Жана д’Арк, разбира се… Но много повече през мита/образа на Богинята-майка, през богинята Ищар от Месопотамия, през статуята на Свободата в Русе (дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки, който е направил и конния паметник на Александър II в София, и други скулптурни комплекси в България) – обосновава идеята си Бояджиев. – Начинаещи или не, този разговор нас чака… Няма смисъл да питаме: „А къде е нашата Владимира Димитрова-МайсторИцата; къде е нашата Ивана Милева; къде е нашата Илийца Бешкова; СветлИна Русева или дори Неда Солакова?“, че да ѝ изправим паметник. Има смисъл да сложим точка на фаворизирането на мъжа, художник или не, както в обществената зона, така и в историята на изкуството, и въобще.“

Проектът „Кристо за начинаещи“ се реализира с финансовото съдействие на „Едногодишен грант 2021 г.“ на Национален фонд „Култура“.

София Грънчарова, кадър от „Parlez – lui de moi“, 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg