Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

МОН разкри критериите за подбор на разказ за изпита на седмокласниците

Експертите от министерството твърдят, че изпитният текст няма за цел да възпитава литературен вкус у децата

Авторите от банката с произведения се канят изрично от специалисти към ведомството, но тяхната самоличност и експертност не се разкриват. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - МОН разкри критериите за подбор на разказ за изпита на седмокласниците

Авторите от банката с произведения се канят изрично от специалисти към ведомството, но тяхната самоличност и експертност не се разкриват. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Критериите за подбор на разкази за Националното външно оценяване след 7 клас бяха изяснени от Министерството на образованието и науката в писмена позиция до БНР, съобщава националното радио. Според експертите от МОН текстовете за преразказ трябва да бъдат в препоръчителен обем до 650 думи, да имат класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три „неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти”, кратък диалог и да не съдържат редки и архаични думи и термини.

Министерството потвърждава, че разказът „Талисманът” на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, за която авторите се канят изрично от специалисти към ведомството.

„Той няма претенции да е литуратурен шедьовър, но не това е задачата на изпита в 7-и клас. Непознатият текст на изпита няма за цел да възпитава у децата литературен вкус, това се прави чрез изучаваните произведения. Той трябва да отговаря на посочените вече критерии и да проверява езиковата култура и способността на децата да предават ясен сюжет”, пише в позицията на МОН.

Специалистите от образователното министерство са убедени, че даденият за изпита текст „учи на емпатия, съпричастност, взаимопомощ, показва как благотворителността може да спаси живот, защото е очевидно, че не талисманът, а събраните от ученическия оркестър пари за лечение са помогнали на героинята да оздравее.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах