Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Надстрояването на Японския хотел – вече без пречки

Вежди Рашидов е отказал да обяви сградата за паметник на културата. Сега тя може да бъде обезобразена по всякакви начини

Хотел „Маринела“ в София, известен като Японския, няма да бъде обявен за паметник на културата.  - Надстрояването на Японския хотел – вече без пречки

Хотел „Маринела“ в София, известен като Японския, няма да бъде обявен за паметник на културата.

Хотел „Маринела“ в София, известен като Японския, няма да бъде обявен за паметник на културата. Това се разбира от заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 19 юли, цитирана от Клуб Z. Становища по въпроса са дали от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. На практика решението означава, че собствениците на сградата могат да променят вида ѝ по свое усмотрение, да я надстрояват, дори да я съборят. Според изданието вече е започнала процедурата по разрешаване на дострояването на още поне 15 етажа на емблематичната сграда на Кишо Курокава.

Според решението на Рашидов:

„…не се откриват признаци за идентификация на изследвания обект като недвижима културна ценност. Липсват документации с разгъвки от интериора, детайли, шаблони, артефакти, за да се прецени автентичното решение и степента на по-късните намеси, което би позволило обратимост на промените.

Не се откриват достатъчно данни, които да позволят обратимост на промените в интериора, които са съществени и компрометират обекта като подходящ за деклариране като недвижима културна ценност“.

Америка за България
Факсимиле: Клуб Z

Факсимиле: Клуб Z

Инициативата за това Японския хотел да бъде обявен за паметник на културата е от началото на миналата година – на Камарата на архитектите в България. По-късно към призива се присъединиха и от Съюза на архитектите в България. И двете организации реагираха остро след започналото надстрояване на ниската част на проектирания от японския архитект Кишо Курокава комплекс. Експертите окачествиха намесата като „обезобразяване“.

„Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа – каза тогава арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите. – Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония и е една от емблемите на Курокава, който е проектирал 135 от най-значимите сгради в световната архитектура.“

Така, за хотела се готви ново „обезобразяване“, точно година по-късно след изкоренените японски вишни. През юли 2015-а кметът на столичния район „Лозенец“ Любомир Дреков съобщи във „Фейсбук“, че прочутите дръвчета пред бившия хотел „Кемпински“ са изкоренени. Вишните бяха засадени там още по времето, когато е строена сградата (1974-1979). Тогава собствениците на хотела, Ветко и Маринела Арабаджиеви, обясниха, че става дума само за едно дърво, и то неизкоренено, а преместено.

Вижте още: ОТ ВИШНИТЕ НА ЧЕХОВ ДО ПАЛМИТЕ НА ВЕТКО

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3