Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Надстрояването на Японския хотел – вече без пречки

Вежди Рашидов е отказал да обяви сградата за паметник на културата. Сега тя може да бъде обезобразена по всякакви начини

Хотел „Маринела“ в София, известен като Японския, няма да бъде обявен за паметник на културата.  - Надстрояването на Японския хотел – вече без пречки

Хотел „Маринела“ в София, известен като Японския, няма да бъде обявен за паметник на културата.

Хотел „Маринела“ в София, известен като Японския, няма да бъде обявен за паметник на културата. Това се разбира от заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 19 юли, цитирана от Клуб Z. Становища по въпроса са дали от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. На практика решението означава, че собствениците на сградата могат да променят вида ѝ по свое усмотрение, да я надстрояват, дори да я съборят. Според изданието вече е започнала процедурата по разрешаване на дострояването на още поне 15 етажа на емблематичната сграда на Кишо Курокава.

Според решението на Рашидов:

„…не се откриват признаци за идентификация на изследвания обект като недвижима културна ценност. Липсват документации с разгъвки от интериора, детайли, шаблони, артефакти, за да се прецени автентичното решение и степента на по-късните намеси, което би позволило обратимост на промените.

Не се откриват достатъчно данни, които да позволят обратимост на промените в интериора, които са съществени и компрометират обекта като подходящ за деклариране като недвижима културна ценност“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Факсимиле: Клуб Z

Факсимиле: Клуб Z

Инициативата за това Японския хотел да бъде обявен за паметник на културата е от началото на миналата година – на Камарата на архитектите в България. По-късно към призива се присъединиха и от Съюза на архитектите в България. И двете организации реагираха остро след започналото надстрояване на ниската част на проектирания от японския архитект Кишо Курокава комплекс. Експертите окачествиха намесата като „обезобразяване“.

„Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа – каза тогава арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите. – Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония и е една от емблемите на Курокава, който е проектирал 135 от най-значимите сгради в световната архитектура.“

Така, за хотела се готви ново „обезобразяване“, точно година по-късно след изкоренените японски вишни. През юли 2015-а кметът на столичния район „Лозенец“ Любомир Дреков съобщи във „Фейсбук“, че прочутите дръвчета пред бившия хотел „Кемпински“ са изкоренени. Вишните бяха засадени там още по времето, когато е строена сградата (1974-1979). Тогава собствениците на хотела, Ветко и Маринела Арабаджиеви, обясниха, че става дума само за едно дърво, и то неизкоренено, а преместено.

Вижте още: ОТ ВИШНИТЕ НА ЧЕХОВ ДО ПАЛМИТЕ НА ВЕТКО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах