Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нефертити може би почива редом до Тутанкамон

Британски египтолог с хипотеза, че гробницата на фараона крие две помещения, които пазят останките на египетската царица

Покрита с фрески, северната стена на погребалната камера на Тутанкамон може би крие врата, водеща към гробницата на Нефертити. - Нефертити може би почива редом до Тутанкамон

Покрита с фрески, северната стена на погребалната камера на Тутанкамон може би крие врата, водеща към гробницата на Нефертити.

Повече от век след откриването на останките на Тутанкамон, починал на 19-годишна възраст от инфектирана фрактура на крака, се предполагаше, че гробницата на младия фараон е разкрила и най-малките си тайни. Нищо подобно. Според Никълъс Рийвс, английски египтолог и преподавател в Университета в Аризона, гробницата на Тутанкамон може би крие и тялото на Нефертити, прочутата египетска царица, пише „Фигаро“.

Твърдението на Рийвс е публикувано в сайта за научни открития Academia.edu. Хипотезата на египтолога е изградена въз основа на изключително подробните изследвания със скенер на погребалната камера на единайсетия фараон от XVIII-та династия (роден около 1345 г. пр. Хр. и починал около 1327 г. пр. Хр.), открита за посещения преди година в Луксор.

Всички снимки на скенерите – цветни и с висока резолюция, от погребалната камера на Тутанкамон в Долината на Царете, са качени онлайн и са достъпни за всички. Те предлагат изключително богати детайли на фреските от стените на гробното съоръжение. Не само от фреските, а и отвъд тях. Така бях открити линейни следи, очертаващи зазидани врати. Една от тях е разположена върху западната стена на камерата. Зазидана е по време на полагането на саркофага на Тутанкамон и вероятно е била неизползвано складово помещение. Такива помещения са често срещани в египетските гробници. Вторият неоткрит вход е замаскиран на северната стена по продължение на погребалната камера и изглежда е направен по-рано. Според Никълъс Рийвс „зад нея вероятно се намира непокътната погребалната камера на Нефертити”.

Две неоткрити помещения са открити чрез скенери в гробницата на Тутанкамон.

Две неоткрити помещения са открити чрез скенери в гробницата на Тутанкамон, на схемата са отбелязани в жълто.

Съвършената идва

В подкрепа на тезата си Никълъс Рийвс изтъква, че погребалната камера на Тутанкамон е твърде малка за фараон от XVIII-та династия. От друга страна той отбелязва, че само едно от четирите помещения е украсено с фрески. А и огледът на намерените предмети заедно с мумията на фараона, подсказва, че те произлизат от „рециклиране” на бижута, принадлежащи на друг изтъкнат покойник.

„80 % от предметите, намерени през 1922 г. от археолога Хауърд Картър, дори известната погребална златна маска на фараона, вероятно са „рециклирани” от други погребения“, отбелязва археологът.

Освен това не за първи път се открива скрито разширение към известен гроб. Така например през 1995 г. американският археолог Кент Уикс откри цял фамилен мавзолей на Рамзес ІІ и принадлежащите към него 95 помещения.

Има доста вероятности и неизвестности в публикацията на египтолога. Самият той признава, че „всеки доказателствен елемент не е категоричен сам по себе си, но когато се разглеждат всички заедно, заключенията ми трудно могат да се отхвърлят”.

Нефертити, чието име означава „Съвършената идва”, е съпруга на Ехнатон – един от последните царе от ХVІІІ-та династия, баща на Тутанкамон. Тя е живяла от около 1379 до 1333-1334 г. пр. Хр., и е била наричана „Господарката на Горен и Долен Египет”. Известният й бюст, поразяващ с красотата си, открит през 1912 г. от германския археолог Лудвиг Боркхард и изложен в берлинския Neues Museum, прослави египетската царица и й донесе името „Египетската Мона Лиза”.

Много пъти учените са вярвали през годините, че са открили мумията на Нефертити. Така през 1898 г. две женски мумии бяха намерени в гробницата на Аменхотеп ІІ. Чрез ДНК изследване едната бе идентифицирана като Тейе, майката на Ехнатон. Самоличността на другата – в твърде лошо състояние, остава мистерия. Не е доказано, това да е била Нефертити, племенничка на Тейе, макар някои учени да са убедени в това.

Няма категорично „да“, нито „не“

Първите реакции на археолозите са твърде разнородни след твърдението на Рийвс. Някои са въодушевени от хипотезата, други – скептични. Никой обаче не си позволява да бъде категоричен. Трябва да се отбележи, че проверката, освен, че трябва събере екип от специалисти под ръководството на египетските власти, не изглежда сложна от техническа гледна точка: проучване с радар би трябвало да покаже следи от предполагаемите скрити помещения.

Alea jacta est – Жребият е хвърлен за Никълъс Рийвс!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС