Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Немската преса за Соня Йончева: Певица, пред която да коленичиш

Сопраното излезе за пръв път пред публика след кратко отсъствие от сцената поради бременност

„Каквото и да е, това, което излиза от гърлото ѝ, е много ценно. Искрящо, топло и благородно“, пише Маркус Щеблер за гласа на Соня Йончева. Снимка: Личен архив - Немската преса за Соня Йончева: Певица, пред която да коленичиш

„Каквото и да е, това, което излиза от гърлото ѝ, е много ценно. Искрящо, топло и благородно“, пише Маркус Щеблер за гласа на Соня Йончева. Снимка: Личен архив

„Какъв тембър и какво присъствие. Да коленичим!“ С възторг пише немската преса за концерта на Соня Йончева със Северозападната немска филхармония на 9 ноември в Хамбург, на една от най-престижните сцени в света – Голямата зала на „Елбфилхармони“. Оперната певица излезе за пръв път пред публика след четиримесечно отсъствие. Диригентът на оперната гала с музика на Пучини, Верди и Росини също бе българин – Боян Виденов, създател и диригент на Манхаймска филхармония.

Това бе първата изява на Йончева след изключително кратката пауза – 4 месеца – около бременността и раждането на дъщеря ѝ. Детето се появи в началото на октомври – и един месец по-късно певицата се завърна на сцената. Очаква я тежка и наситена със събития програма – на 13 ноември е в Москва за „Пучини гала“. Със същия концерт ще я видим два дни по-късно, на 15 ноември, в зала „България“, под диригентството на Найден Тодоров. На 30 ноември българката ще излезе с роля в „Пиратът“ на Белини в Кралския театър в Мадрид.

Почитателите и критиците вероятно са очаквали с трепет концерта в Хамбург – известно е, че след раждане оперните певици нерядко променят гласа си. Но изглежда, че българското сопрано продължава да е на световно ниво.

С огромно възхищение пише за събитието Маркус Щеблер в „Hamburger Abendblatt“. Ревюто е озаглавено „Една певица, пред която да коленичиш. Българското сопрано Соня Йончева по течението на благозвучие, рядко чувано в Елбфилхармони“. В него критикът отбелязва, че гласът на Йончева идеално подхожда на горчиво-сладките мелодии на Джакомо Пучини – Мими, Тоска, Манон и Чо-чо Сан („Мадам Бътерфлай“)…

 „Може би „вокално злато“ идва на ум при търсенето на подходяща метафора за този глас, докато Йончева е облечена в съответстваща рокля в първата половина на концерта – пише Маркус Щеблер. – Каквото и да е, това, което излиза от гърлото ѝ, е много ценно. Искрящо, топло и благородно.

Няколко думи има и за диригента:

Под ръководството на Боян Виденов оркестърът свири леко, приятно и чувствено“.

В концерта участва и още един българин – братът на Соня, Марин Йончев, пее ария на Родолфо от „Бохеми“. За него критикът казва, че е „безспорно добър певец“, но не от класата на Йончева. Щеблер посочва, че в някои моменти оркестърът заглушава тенора – но това според критика със сигурност не се дължи на акустиката на залата и „човек не бива да поставя под съмнение архитектите“ (бел. ред. – шедьовърът „Елбфилхармони“ е създаден от знаменитото дуо архитекти Херцог & Де Мерон).

Дали в дълбокия регистър на гласа или в sotto voce: този глас грее от всички страни“, продължава темата за Йончева Щеблер, възхвалявайки нейните „харизма и изключителна артистична класа“.

Концертът завършва с три биса на Соня Йончева.

Вижте още: ЕЛБФИЛХАРМОНИ – ЕМАНАЦИЯ НА ЛУКСА В КУЛТУРАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg