Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Непознатия Александър фон Батенберг показват в Националната галерия

Организатор е фондацията на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов

Портрет на княз Александър Батенберг от Конрад Дилиц (1881). Репродукция: Уикипедия - Непознатия Александър фон Батенберг показват в Националната галерия

Портрет на княз Александър Батенберг от Конрад Дилиц (1881). Репродукция: Уикипедия

Неизвестни детайли и снимки от живота на първия български княз след Освобождението ще покажат в голяма изложба в Националната галерия, съобщиха от институцията. Експозицията ще бъде открита на 5 септември в Огледалната зала.

Организатор на изложбата е фондация „Ценности“ на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов, в сътрудничество със Столична община.

Изложбата предлага 28 пана със снимки и текстове, които са изложени на български, но имат QR кодове за английски и немски вариант.

От Германия за откриването на изложбата ще пристигнат специално д-р Йоахим Хорн, председател на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“, д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България. Член на авторския екип на изложбата е и Джони Гловър, член на Консултативния комитет на фондацията. На 6 септември представители на фондация „Ценности“ и на немската фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ ще почетат делото на Княз Александър I в гробницата му в София.

Според организаторите Дворецът, където е разположена Националната галерия, е най-подходящото място за експозицията, защото тъкмо княз Александър фон Батенберг Първи е превърнал руините на турския конак в съвременна европейска сграда. Все още е запазено и помещението, където е бил личният му кабинет.

Изложбата е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ (името на фамилния замък на българския монарх). Озаглавена е „Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, по детския прякор, с който са го наричали близките му. Ранните му години минават в имението „Хайлигенберг“ на фамилията Батенберг в германския град Югенхайм“, разказват от фондация „Ценности“.

Князът се е бил в Руско-турската освободителна война, а после е избран от Великото народно събрание във Велико Търново за български владетел през 1879 година. Въпреки липсата на политически опит, той поставя основите на българската държавност, полага началото на важни институции в образованието, военното дело, правосъдието. Александър фон Батенберг Първи дори се противопоставя на Великите сили, отстоявайки каузата на младата си държава, възстановена на картата на Европа след петвековното османско владичество, отбелязват организаторите. Бил е недолюбван от Русия заради стремежа си да ограничи влиянието ù в млада България и дори става жертва на опит за преврат от страна на руските офицери, поставени от императора да поддържат влиянието му у нас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС