Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ние сме вечни… – вик с болка и достойнство

Новият спектакъл на Театър „София“, по текст на Кирил Буховски, е с премиера на 6 октомври

Още по време на представянето на проекта през май председателят на журито на конкурса проф. Васил Стефанов заяви, че „Ние сме вечни!“ е много особена и много честна изповед. - Ние сме вечни… – вик с болка и достойнство

Още по време на представянето на проекта през май председателят на журито на конкурса проф. Васил Стефанов заяви, че „Ние сме вечни!“ е много особена и много честна изповед.

Те са млади, интелигентни, истински и е време да прекрачат прага на порастването. Младият драматург Кирил Буховски с болка и с достойнство ни сблъсква с героите в пиесата си „Ние сме вечни“, спечелила конкурса на Театър „София“ за съвременна драматургия. На 6 октомври предстои и премиерата на спектакъла, поставен от режисьора Василена Радева.

Буховски ни среща с петима съученици, завършващи 12 клас, и с момиче – малко по-голямо от тях. Разкъсани между собствените си решения, те очертават яркия контраст между мечтите и амбициите си, границата между смелостта и прагматичността.

„Ние сме вечни!“ е пиеса за три пропилени срещи по повод на една раздяла, която се случва на фона на силен, но безрезултатен политически протест, обяснява Радева. За пропилените надежди, време, думи, илюзии. За точката, в която натрупаният потенциал започва да изтича. За човешкото, което макар и крехко, вярваме е вечно.

Още по време на представянето на проекта през май председателят на журито на конкурса проф. Васил Стефанов заяви, че пиесата е много особена и много честна изповед, определи я като „емблематично произведение за най-новата българска драматургия“ и добави, че „Ние сме вечни!“ казва много верни неща за младото поколение, казва „ние сме вечни“ без гордост, а с болка и достойнство

Буховски пък, едва 25-годишен, каза, че текстът му няма претенции и е личен начин за изследване и осъзнаване на нещата, през които сам е минал. Добави още, че е написал пиесата по начин, който би гледал на сцена – проста, искрена, непретенциозна.

В ролите в „Ние сме вечни!“ влизат младите актьори Боян Арсов, Юлиян Рачков, Антон Григоров, Симона Халачева, Дария Симеонова и Лора Мутишева. Сценограф е Даниела Николчова, а композитор – Емилиян Гацов – Елби. Специалната песен лайтмотив на спектакъла пък е дело на Константин Кучев.

И така – сред умните и красивите, сред надменните сервитьорки, малките пачаври, отвеяните хипита и щастието от малките неща в живота ще се озовем пред Голямата сцена на Театър „София“ на 6 октомври. И през целия предстоящ сезон.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg