Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Нобелови лауреати: Инвазията в Украйна опетни Русия за десетилетия напред

В писмото си отличените учени, общественици и литератори настояват Русия да изведе войските си от Украйна

Барикадираният вход на Градския съвет в Киев, Украйна, на 1 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобелови лауреати: Инвазията в Украйна опетни Русия за десетилетия напред

Барикадираният вход на Градския съвет в Киев, Украйна, на 1 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобелови лауреати от цял свят написаха отворено писмо в подкрепа на Украйна, публикувано в сайта Nobel CampaignsВ писмото 163 от отличените с най-високото световно отличие учени, литератори и общественици изразяват съпричастие с народа на Украйна и съжаление към обикновения руски народ, принуден да страда заради решението на правителството и президента му.

Между подписалите писмото са писателите Казуо Ишигуро, Елфриде Йелинек, Херта Мюлер и Орхан Памук.

Ето и пълния текст:

Отворено писмо от нобеловите лауреати

Долуподписаните нобелови лауреати изразяват своята подкрепа за украинския народ и свободната независима държава Украйна пред лицето на руската агресия. Като нападението на нацистка Германия над Полша през 1939 г. (използвайки подобни трикове и фалшиви провокации) и над Съветския съюз през 1941 г., правителството на Руската федерация под ръководството на президента Путин започна неоправдана военна агресия – нищо по-различно от война – срещу съседната държава Украйна. Сега внимателно подбираме думите си, защото не вярваме, че руският народ играе роля в тази агресия. Всички заедно ние осъждаме тези военни действия и отказа на президента Путин да приеме легитимното съществуване на Украйна. Винаги има мирен път за решаване на споровете.

Руското нахлуване грубо нарушава Устава на ООН, който казва, че всички членове са длъжни да се въздържат в международните си отношения от заплахи или използване на сила против териториалната цялост или политическата независимост на всяка държава. Нахлуването игнорира Меморандума от Будапеща от 1994 г., който задължава Русия и другите страни да уважават суверенитета, независимостта и съществуващите граници на Украйна. Руските опасения за сигурността можеха да бъдат удовлетворени в рамките на Устава на ООН, Хелзинкския акт от 1975 г. и Парижката харта от 1990 г.

Започването на война, както направиха президентът Путин и неговите лакеи, е погрешен, кървав и разрушителен път към бъдещето. Руската инвазия опетни международната репутация на Русия за десетилетия напред. Тя ще стане препятствие пред икономическото ѝ развитие и извор на трудности за нейното население. Наложените санкции ще ограничат придвижването на талантливи и трудолюбиви руснаци по света. Защо сега да се издига стена между Русия и света?

Стотици украински военни, руски военни и украински мирни граждани, включително деца, вече загинаха. Това е толкова тъжно и толкова ненужно.

Обединихме се около това обръщение, за да призовем руското правителство да прекрати нахлуването в Украйна и да изведе войските си оттам. Уважаваме спокойствието и силата на украинците. Ние сме с вас. Нашите сърца са със семействата и приятелите на тези украинци и руснаци, които са загинали или ранени. Нека бъде мир в нашия прекрасен свят!

Подписите на всички 163 нобелови лауреати

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах