Няма нищо по-хубаво (за медиите) от лошото време

Гардовете на Национална служба охрана избутват политика Христо Иванов от публична държавна собственост, каквато е плажът край сараите на Ахмед Доган. Снимка: Стопкадър от видеото, разпространено от Христо Иванов - Няма нищо по-хубаво (за медиите) от лошото време

Гардовете на Национална служба охрана избутват политика Христо Иванов от публична държавна собственост, каквато е плажът край сараите на Ахмед Доган. Снимка: Стопкадър от видеото, разпространено от Христо Иванов

„Недей ми разказва за безоблачни дни,
не ми обещавай лазур и слънца.
Аз си имам сивото на дъжд и мъгла,
защото съм собственик на лошото време…

Нека вятърът плиска
в лицето ми дъжд.
Няма нищо по-хубаво
от лошото време.“

Богомил Райнов

Журналисти, недейте. Не разказвайте на премиера за безоблачни дни (каквито са например в Дубай). Не му разказвайте за снимки, записи, разпити и подпорни стени. Не говорете за НСО, дайте нещо за НЛО. Двете и без това си приличат, защото обектите от НСО са неидентифицирани, просто отказват да се идентифицират.

Америка за България

Не отваряйте дума как морето – най-голямото събитие – за нас е събитие във Фейсбук, понеже простосмъртен човек не може да го доближи в реалността. Ще го застрелят на основание на това, че държавата е частен имот.

Говорете за лошото време. Гръмотевична буря? Добре! Нов пик на пандемията, идващ след върха на острието на пъпа на пика? И това става. Нали все пак трябва да си говорим за нещо, както казваше добрият войник Швейк. Но и той не е прав. Трябва да си говорим не за нещо, а за нещо друго.

Винаги има друго за обсъждане. Ето, известен скулптор (и печално известен министър) започва да пише проза и създава текста „За чистотата на духа“, което е все едно Джена Джеймисън да напише трактат за чистотата на девическата сълза. За това може да се каже нещо, но пак – да не се прекалява. Най-добре за бурята. За синоптичната обстановка. Нека журналистиката бъде метеорология. Нека разследването бъде прогноза за уикенда.

Нека вятърът пръска
в лицата ни дъжд.
Няма нищо по-хубаво
от сменената тема.

Това парче в стария български филм го пееше Георги Минчев. Днес го пее една група. Групата от много години е бетонирана на върха на класациите, има си фронтмен, текстописец, всичко. От време на време ходят по турнета. Имат псевдоними, както подобава на истински рокдинозаври. Имат вълнуващи досиета и крайбрежни имения, където бариерата е висока, но пък летвата е много, много ниско.

Момчетата си имат всичко, плюс предана охрана, която им го варди. Но нямат други песни – само тази им е. Те са one hit wonder. Какъв хит обаче! Явно си ни харесва, щом толкова години го въртим.

Те са собствениците на лошото време, в което живеем ние.


Текстът е от профила на Иван Ланджев във Фейсбук.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3