Обичаме фламенкото, а китарата е любовният му глас

Прочутият фламенко китарист Висенте Амиго с първи концерт в България

В зала 1 на НДК на 27 септември Висенте Амиго ще възпее с китарата си Кордоба, център на автономната област Андалусия. Снимка: „Germi Art & Entertainment“ - Обичаме фламенкото, а китарата е любовният му глас

В зала 1 на НДК на 27 септември Висенте Амиго ще възпее с китарата си Кордоба, център на автономната област Андалусия. Снимка: „Germi Art & Entertainment“

Огненият испански темперамент силно допада на българската публика – затова Националният балет на Испания идва отново и отново у нас – а доколко обичаме фламенкото, скоро един от най-прочутите му изпълнители – Висенте Амиго, ще се увери лично по време на първия си концерт у нас. На 27 септември китаристът ще пренесе в зала 1 атмосферата на Южна Испания. „Сърцето на Андалусия“, както е озаглавен концертът, ще тупти в НДК за около 2 часа.

Емоционалният спектакъл е лирична музикална приказка от южните склонове на Пиренеите. Висенте Амиго e роден в района на Севиля, но живее в Кордоба, център на автономната област Андалусия. Тъкмо нея възпява с музиката си. Градът е известен с архитектурата си от времето, когато е бил столица на Кордобския халифат, заемал почти целия Иберийски полуостров. В Кордоба съжителстват мюсюлманска, еврейска и християнска култури – там се намира известната джамия Мескита, превърната в католическа катедрала, както и дворецът Алкасар с прекрасна градина.

Публиката в зала 1 ще чуе елегантния китарен стил на Амиго, но ще се наслади и на таланта му на композитор. С повече от 25 години кариера, той е едно от най-големите имена на съвременната музикална сцена в Испания. Създал е осем студийни албума, има многобройни награди за фламенко, включително и за „най-добър фламенко китарист“ от сп. „Guitar Player“, златен медал за изящни изкуства от испанското правителство, а за албума си „Ciudad de Las Ideas“ получава „Грами“. Номинация за престижното отличие получава и последният му албум от 2017-а „Memoria de los Sentidos“, в категорията „Best World Music Album“.

Америка за България

Амиго има съвместни изяви с редица световни артисти. Един от тях е идолът му и първопричината самият Висенте да хване китарата – Пако де Лусия. Със Стинг Амиго записва превърналата се в световен хит песен „Send Your Love“, има участия с „Дайър Стрейтс“, с алжирската поп звезда Калед и с бразилската джаз пианистка и певица Елиане Елиас.

Висенте Амиго пристига у нас по покана на „Germi Art & Entertainment“, гастролът му се осъществява с подкрепата на институт „Сервантес“ – София.

Билетите за концерта са на цени от 50 до 100 лв. и са вече в продажба в мрежата на Eventim.

Colibri april 2017
Bookshop 728×90