Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обявиха творците с извънредни стипендии от държавата

Те ще получават безвъзмездно по 720 лв. в продължение на 3 месеца (линк)

Министерство на културата отпуска безвъзмездна помощ на творци на свободна практика, пряко засегнати от пандемията от коронавирус. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Обявиха творците с извънредни стипендии от държавата

Министерство на културата отпуска безвъзмездна помощ на творци на свободна практика, пряко засегнати от пандемията от коронавирус. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ваня Костова, Диана Дафова, Панайот Панайотов, Стоян Михалев, Милена Славова, Петър Развигоров Попов, Мила Михова, Ирмена Чичикова, Мила Люцканова, Кирил Прашков, Велислав Павлов, Анжела Димчева и други са сред първите независими творци, които ще получат финансова помощ от Министерство на културата по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. Кандидатите са били 1028. 323 актьори, режисьори, литератори, музиканти и художници ще получават по 720 лв. месечно в продължение на три месеца. Списъкът с одобрените е публикуван в сайта на национален фонд „Култура”.

Поместен е и списъкът на отхвърлените кандидати, в който присъстват над 385 имена. Те не са последователно номерирани (за разлика от одобрените) и точният им брой не е указан, но са събрани в 48 страници. Според комисията на НФК, те не отговарят на изискванията – до 1000 лв. средномесечен доход през миналата година, да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата. Стипендии са отказани на известни творци като Анна-Мария Гюзелева, Симон Еди Шварц, Николай Гундеров, Развигор Попов, Сашка Братанова, Милена Гетова, Анжело Красини, Живка Шопова, Борис Роканов, Пепи Писарски, Андрей Калудов, Вида Пиронкова, Август Попов, Владислав Карамфилов – Въргала, Леонид Йовчев и много други.

Има още 320 кандидатури, за които се очакват уточнения по документацията и се водат частично одобрени. Имената им не са оповестени.

За да даде възможност на творците да приведат в ред документацията си и за да обхване още по-голям брой от тях, националният фонд „Култура” е обявил днес още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне утре, 15 май. Документи ще могат да се подават до 26 май 2020 г.

Предстои да бъдат публикувани критериите за втората извънредна сесия, но ако те са същите, няма да има смисъл отхвърлените творци да подават отново документи.

Целта на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти, упражняващи своята професия на свободна практика, пряко засегнати от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия на територията на страната – включително културноразвлекателни (в т.ч. театри, концерти), чрез кандидатстване пред Национален фонд „Култура“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах