VivaPay

Обявиха творците с извънредни стипендии от държавата

Те ще получават безвъзмездно по 720 лв. в продължение на 3 месеца (линк)

Министерство на културата отпуска безвъзмездна помощ на творци на свободна практика, пряко засегнати от пандемията от коронавирус. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Обявиха творците с извънредни стипендии от държавата

Министерство на културата отпуска безвъзмездна помощ на творци на свободна практика, пряко засегнати от пандемията от коронавирус. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ваня Костова, Диана Дафова, Панайот Панайотов, Стоян Михалев, Милена Славова, Петър Развигоров Попов, Мила Михова, Ирмена Чичикова, Мила Люцканова, Кирил Прашков, Велислав Павлов, Анжела Димчева и други са сред първите независими творци, които ще получат финансова помощ от Министерство на културата по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. Кандидатите са били 1028. 323 актьори, режисьори, литератори, музиканти и художници ще получават по 720 лв. месечно в продължение на три месеца. Списъкът с одобрените е публикуван в сайта на национален фонд „Култура”.

Поместен е и списъкът на отхвърлените кандидати, в който присъстват над 385 имена. Те не са последователно номерирани (за разлика от одобрените) и точният им брой не е указан, но са събрани в 48 страници. Според комисията на НФК, те не отговарят на изискванията – до 1000 лв. средномесечен доход през миналата година, да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата. Стипендии са отказани на известни творци като Анна-Мария Гюзелева, Симон Еди Шварц, Николай Гундеров, Развигор Попов, Сашка Братанова, Милена Гетова, Анжело Красини, Живка Шопова, Борис Роканов, Пепи Писарски, Андрей Калудов, Вида Пиронкова, Август Попов, Владислав Карамфилов – Въргала, Леонид Йовчев и много други.

Има още 320 кандидатури, за които се очакват уточнения по документацията и се водат частично одобрени. Имената им не са оповестени.

За да даде възможност на творците да приведат в ред документацията си и за да обхване още по-голям брой от тях, националният фонд „Култура” е обявил днес още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне утре, 15 май. Документи ще могат да се подават до 26 май 2020 г.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Предстои да бъдат публикувани критериите за втората извънредна сесия, но ако те са същите, няма да има смисъл отхвърлените творци да подават отново документи.

Целта на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти, упражняващи своята професия на свободна практика, пряко засегнати от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия на територията на страната – включително културноразвлекателни (в т.ч. театри, концерти), чрез кандидатстване пред Национален фонд „Култура“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg