Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Очи в очи с Левски

Стотици ученици, футболни фенове и родители с деца на поклонение пред паметника на Апостола на 19 февруари (снимки)

Дронът успя да погледне Дякона „очи в очи“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Очи в очи с Левски

Дронът успя да погледне Дякона „очи в очи“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Мрачна сряда в унисон с повода посрещна поклонниците пред живота и делото на Васил Левски на 19 февруари. Стотици се стекоха с цвете в ръка пред паметника на Апостола, за да отбележат 147 години от гибелта му.

Необичайно оживен бе днес центърът на София, върволици от хора се придвижваха към кръглия площад с паметника. Учители със своите класове стояха пред пешеходната пътека, очаквайки дежурният полицай да даде знак да я пресекат. По-малките ученици, подредени в дълга колона, изпъваха вратлета, за да зърнат лика на Дякона. Родители водеха своите наследници за първа „среща“ с революционера. Някои политици още сутринта изпревариха навалицата и положиха венци. А немалко от посетителите не пропуснаха да изтъкнат почитта си посредством селфи с Левски.

На поклонение пред паметника имаше много организирани групи с ученици, но и мнозина родители водеха децата си за „среща“ с Левски. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Селфи с Левски. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

По обяд пред паметника пристигнаха групи млади мъже в черно и нестандартни татуировки, като извадени от филма „Да живее България“ на Адела Пеева. От венеца им стана ясно, че са представители на агитката на ФК „Левски“. Преди тях цветя положиха и футболистите от „Левски“, начело с Павел Колев – изпълнителен директор на спортния клуб. Малко след това Колев бе наобиколен от журналисти, за да коментира огромната си заплата, особено след оттеглянето на основния спонсор на клуба.

Футболни фенове от крайната фракция „Левски София Запад“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Фенове на ФК „Левски“ също отдадоха почит на патрона на отбора. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Някои репортери се опитваха да получат оригинален отговор от ученическите групи на въпроса защо почитат паметта на Левски. Дрон жужеше над главите на присъстващите и се „вглеждаше“ в очите на мъжа от паметника.

Търговията в района вървеше „на крак“ с артикули на патриотична тема – знаменца с българския трикольор, разнасяни най-често в пликове на „Билла“, свирки (кой знае защо) с лента с трикольора… Кофите с цветя наоколо бяха наредени още миналата вечер – за родолюбците, които почетоха паметта на Левски в деня, в който е бил обесен.

Знамена можеха да се купят и „на крак“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Пресен графит с портрет и цитат на Васил Иванов Кунчев на стената на Националната художествена академия привлича  вниманието на минувачите. Някои се спираха за снимка, други хвърляха поглед и отминаваха.

Графитът е поръчан от Столичен инспекторат. Изпълнението е на Мартина Лапика, магистър по стенопис към НХА. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

На тротоарите чакаха металните заграждения, с които НСО по-късно ще гарантира сигурността на официалните лица. Тържествената част на 19 февруари ще започне в 18 ч., когато пред паметника ще се появят представители на властта, начело с президента. Час по-рано той ще се присъедини към гражданското шествие, тръгнало по „пътя на безсмъртието“ – от килията на Левски в бившия Конак (днес Националната галерия – Двореца) до паметника му. В 18 ч. държавният глава ще произнесе слово, както и писателката Здравка Евтимова.

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах