Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Опашката” на Захари Карабашлиев с две престижни награди в един ден

11 май бе ден за триумф на Захари Карабашлиев. Снимка: „Хеликон“ - „Опашката” на Захари Карабашлиев с две престижни награди в един ден

11 май бе ден за триумф на Захари Карабашлиев. Снимка: „Хеликон“

Романът на Захари Карабашлиев „Опашката“ стана едновременно роман на годината според конкурса на Национален дарителски фонд „13 века България“ и най-продавана книга за годината според наградата на веригата книжарници „Хеликон“ – „Цветето на Хеликон“.

„Опашката“ разказва за покварата на политиката и опита да бъде съхранено човешкото в един все по-обезчовечен свят.

Вижте още: КОМПРОМИСЪТ – ТАЗИ РАЗРУШИТЕЛНА ИЛЮЗИЯ ЗА СВОБОДА

На 11 май бяха проведени две значими литературни церемонии. На първата в късния следобед статуетката „Цветето на Хеликон“ бе връчена на Захари Карабашлиев, който спечели сред общо 12 номинирани книги. На тържествена церемония в галерия „Средец“ по-късно пък му беше връчена наградата на НДФ „13 века България“, която включва и паричен еквивалент от 11 000 лв.

„Опашката“ е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Дългият лист на номинациите първоначално включваше 34 романа, издадени през 2021 г. По-късно журито го стесни до шест произведения: „Жена на вятъра“ от Александър Секулов (изд. „Хермес“), „Мисия Туран“ от Алек Попов (изд. „Сиела“), „24 часа труд“ от Васил Панайотов (изд. „Жанет 45“), „Шестият пръст“ от Деляна Манева (изд. „Сиела“), „Т като Ташкент“ от Христо Карастоянов (изд. „Жанет 45“) и „Опашката“ от Захари Карабашлиев (изд. „Сиела“).

Конкурсът за роман на годината се провежда от 2011 г. Целта му е да насърчава и популяризира съвременната българска художествена литература. През 2021 г. отличието взе романът „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. „Жанет 45“).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg