Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Оригинални постери на Кристо показват в Балчик

Изложбата е част от 31-ото издание на фестивала „Процес - Пространство”

Кристо и Жан-Клод, „Опаковано крайбрежие“, 1969 г., колекция „Процес - Пространство“ - Оригинални постери на Кристо показват в Балчик

Кристо и Жан-Клод, „Опаковано крайбрежие“, 1969 г., колекция „Процес - Пространство“

Изложба „Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивал Процес – Пространство“ ще бъде подредена в градската художествена галерия на Балчик от 27 юли до 31 август 2021 г., съобщиха организаторите.

„Това е една забравена изложба, посветена на комуникацията на двама изключителни творци и тяхната отдаденост и любов към съвременното изкуство“, казва кураторката на експозицията Пенка Минчева.

Ще бъдат показани оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство / Art in Bulgaria“. Плакатите са част от личната колекция на фестивал „Процес – Пространство“ и на неговия създател, починалият наскоро изкуствовед Димитър Грозданов.

През 1992 г. той организира първия фестивал „Процес – Пространство“ в Балчик, като избира мястото целенасочено. Според него това е най-подходящият терен за международен арт форум на неконвенционалните форми. Грозданов кани за участници много български и чуждестранни автори, което прави първото издание много успешно и широко отразено. Той успява да се свърже и с Кристо и го кани за участие. Кристо не идва в Балчик, но харесва новата инициатива. Специално за фестивала той изпраща собственоръчно подписани 18 плаката от свои проекти и реализации, с което да подпомогне първия фестивал на съвременно изкуство в родината си. Изпраща и изрични указания за тяхното експониране.

През 1993 г. в Градската художествена галерия на Балчик плакатите са експонирани за пръв път като инсталация с опаковъчни похвати, изработени по специално изпратени от Кристо указания. По-късно същата година изложбата гостува в София в галерия „Средец“. През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага.

Международният фестивал за съвременно изкуство в Балчик има 31 издания, в които са намерили среща над 200 артисти и художници от цял свят, организирани са над 40 изложби, множество лекции, пърформанси, уъркшопове и презентации. Фондът на фестивала разполага с богата колекция от съвременни произведения на изкуството, а през 2014 г. е създадена и фондация „Процес – Пространство“, която менажира дейностите и събитията, свързани с фестивала.

Арткритикът Димитър Грозданов, създател на фестивала, почина през 2020 г. Работата по „Процес – Пространство“ е поета от Пенка Минчева, артист и художник, и Христина Бобокова.

Освен изложбата на Кристо, по време на тазгодишния фестивал ще се проведат още две големи прояви. Ретроспективна изложба „Райските градини“, открита на 30 май в културно – информационен център „Мелницата“ в Балчик, представя творби от онлайн изданието на фестивала през 2020 г. На 8 юни ще започне изложбата „Пренареждане на пластовете“, посветена на връзката между технологиите, съвременното изкуство и физическата дистанция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg