Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха пишещата машина, на която Димитър Димов завършва „Поручик Бенц“

От времето, когато бил командирован като микробиолог в Бургас

Пишещата машина, която писателят използва докато е в Бургас. Снимка: Димитър Николов/Фейсбук - Откриха пишещата машина, на която Димитър Димов завършва „Поручик Бенц“

Пишещата машина, която писателят използва докато е в Бургас. Снимка: Димитър Николов/Фейсбук

Открита е пишещата машина, на която Димитър Димов създава първия си роман „Поручик Бенц“, съобщи в страницата си във Фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов. Машината е намерена в Областната дирекция за безопасност на храните и ще бъде изложена в сградата на БАБХ на ул. “Хан Аспарух” 36, като част от новия литературен маршрут в Бургас.

Всичко това се случва в нашия град, малко преди 8-ми март, в което няма нищо случайно, тъй като прототипът на главната героиня в романа – Елена Петрашева, е наша съгражданка от близкото минало“, се казва в съобщението на кмета.

През 1938 г. бъдещият автор на „Тютюн“ и „Осъдени души“ Димитър Димов е командирован като микробиолог в Областната ветеринарно-бактериологична станция в Бургас.

„Поручик Бенц“ е започнат през 1933 г. и завършен през 1938 г. Изпратените във в. „Литературен глас“ и на Професор Димитър Борисов Митов (Д. Б. Митов) ръкописи остават без отговор и Димитър Димов предоставя романа си на издателя Добромир Чилингиров, който успява да го издаде в последните дни на декември 1938 (на корицата по настояване на автора е отбелязана годината 1939).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах