Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Още копия на чужди картини в галерия „Структура“

Вляво - рисунка уж на Гео Милев от изложбата в галерия  „Структура”. Вдясно - „Тацьорка с вдигната пола“ на Ернст Лудвиг Кирхнер.  - Още копия на чужди картини в галерия „Структура“

Вляво - рисунка уж на Гео Милев от изложбата в галерия „Структура”. Вдясно - „Тацьорка с вдигната пола“ на Ернст Лудвиг Кирхнер.

Расте броят на картините със съмнителна автентичност в изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в столичната галерия „Структура“. Първоначално бе открито, че рисунка с подпис на Сирак Скитник (1883-1943) всъщност е създадена от френската художничка Малика Фавр и отпечатана на корицата на „Кама Сутра“, издание на „Пенгуин“. После се появиха и още…

От галерията съобщиха, че ще сформират експертен съвет, който да провери цялата представена колекция на Николай Неделчев; заявиха, че намират случая за злоумишлена провокация. И докато се събере комисията от специалисти, ентусиасти започнаха да проверяват доброволно останалите произведения в „Структура“. „Площад Славейков“ намери две – рисунка, представена като създадена от Гео Милев, всъщност е на немски експресионист – Ернст Лудвиг Кирхнер (1880-1938), предложена на търг на модерно изкуство в Кьолн през 2018 г. с предварителна оценка между 60 000 и 80 000 евро.

Ето още една, на която открихме оригинала:

Вдясно – дизайнерска рисунка на австрийския художник Коломан Мозер (1868 -1918), туш върху хартия, Виена. Вляво – българският вариант, приписан на Харалампи Тачев (1875-1944).

Вижте още: ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ЗА ФАЛШИФИКАТИ КАРТИНИТЕ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Америка за България

Търсенето на фалшификати в изложбата дори се превърна във форма на игра за някои в интернет – става чрез търсачката за изображения в Гугъл, необходимо е само да имате снимки на картина от изложбата. Ето как се появиха още примери, а и читатели на „Площад Славейков“ започнаха да ни изпращат копия и техните оригинали:

Картина в галерия „Структура“…

…оригиналът на Йозеф Кунстман – „Прегръдката“, 1949 г.

Горе – картина от галерия „Структура“, долу рисунка на Киб