СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина актьорът и режисьор Димитър Еленов

Димитър Еленов (1947 - 2020). Снимка: Уикипедия - Почина актьорът и режисьор Димитър Еленов

Димитър Еленов (1947 - 2020). Снимка: Уикипедия

На 73 години почина актьорът, режисьор и педагог Димитър Еленов. Новината за смъртта му съобщиха близките му в социалните мрежи.

Димитър Еленов прави емблематични роли в театъра, паметно е изпълнението му на Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“ през 80-те години в Бургаския театър. Спектакълът е отличен с Голямата наградата на Съюза на артистите.

Еленов е роден в София, родителите му са католици. Заради религията семейството му неведнъж е изселвано от София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1972 г. и режисура през 1986 г.

Творческата му кариера е минала в театрите в Пазарджик, Бургас и Варна, в София е работил в Театър „София“, „Сълза и смях“, Сатирата, „Българска армия“ и Народния театър. Играл е Стенли Ковалски в „Трамвай желание“, Хамлет в „Хамлет“, Клавдий от „Хамлет“, Оберон в „Сън в лятна нощ“, Луций в „Тит Андроник“, Ли в „Истинския Запад“, Мортимър в „Коварство и любов“…

Работил е като главен художествен ръководител на Бургаския театър в периода 1994-96 година, с Виктор Пасков като директор на трупата и Христо Фотев като драматург  Създател е и главен художествен ръководител на Първия общински театър извън София – „Несебър“. Между 2003-а и 2008 г. е режисьор в Албанския национален театър в Скопие, Северна Македония.

Като режисьор поставя над 50 заглавия, сред които „Шест лица търсят автор“ от Луиджи Пирандело, „Приятели“ от Абе Кобо, „Лебедова песен“ от Антон Чехов, „Трамвай желание“ от Тенеси Уилямс, „Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд, „Фрагменти“, „Тигър“ и „Любоф“ от Мери Шийзгъл, „Чудо“, „Сън“, „Човекоядката“, „Светът е малък“, „Таралеж“ от Иван Радоев, „Калигула“ от Албер Камю, „Мишеловката“ от Агата Кристи, „Боб“, „Кукувицата“, „Фенове“ от Елин Рахнев, „Последната лента на Крап“ на Бекет и др.

През 2004 г. режисира и продуцира моноспектакъла на Наум Шопов „Последната лента на Крап“ от Самюел Бекет – и менажира националното турне за 75-годишнината на актьора.

Сценарист, режисьор и продуцент е на документалния филм „Красин“, посветен на актьора Красин Йорданов, с успешна кариера на Бродуей и трагична съдба, отбелязва Уикипедия.

Димитър Еленов е и прочут педагог. Първата си актьорска школа за деца основава през 1977 г. към Бургаския театър. През 2002 – 2004 г. създава студия, която реализира спектакъла „Кукувицата“ по пиесата на Елин Рахнев в Народния театър, с участието на 40 деца и професионални актьори. През 2011 г. прави студия „Дефисто“, чиито спектакли са включени в афиша на Сатирата и „Сфумато“.

Негови ученици в актьорските студии през годините са били Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Розита Михайлова, Рени Врангова, Димитър Рачков, Красин Йорданов, Виолета Марковска, Йоанна Темелкова и др.

Опелото е на 25 ноември, сряда, от 13,30 ч. в католическия параклис на Централните софийски гробища.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg