Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина актьорът Йосиф Шамли

Йосиф Шамли (1972 - 2019) - Почина актьорът Йосиф Шамли

Йосиф Шамли (1972 - 2019)

На 47 години тази нощ неочаквано почина актьорът Йосиф Шамли. Новината съобщават от Съюза на артистите (САБ) и от Народния театър. Не се посочват причините за смъртта му.

„Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли – пишат в страницата си във Фейсбук САБ. – Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър ,,Иван Вазов“, Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите ,,Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, ,,Наблюдателите” от Константин Илиев, ,,Опит за летене” от Йордан Радичков, ,,Калигула” от Албер Камю, ,,Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка. Почивай в мир, Йосиф Шамли!“

От Министерството на културата публикуваха във Фейсбук съболезнования към семейството, приятелите и колегите на актьора.

Йосиф Шамли бе сред най-активните творци в трупата на Народния театър, има роли и в редица заглавия в киното, както и в телевизионни сериали като „Под прикритие“, „Дървото на живота“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“. В Народния играе в много от спектаклите в актуалния афиш на театъра, там бе и последното му излизане на сцена – в „Наблюдателите“ на 27 октомври.

Роден в София на 2 януари 1972 г., Йосиф Шамли учи в НГДЕК, а след това актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Здравко Митков. През 2003 г. завършва и режисура в Нов български университет при Леон Даниел.

Играе в Народния театър още като студент. Първите му роли на професионална сцена са в Сливенския, Смолянския и Пазарджишкия театри. Участва в проекти на „Сфумато“.

Постъпва в трупата на Народния през 2003-та, сред най-харесваните му превъплъщения на първата сцена са Файл в „Човекът, който прави дъжд“, Себастиан в „Бурята“, Мъж в „Куцулан или Вълча Богородица“, Еди в „Побъркани от любов“, Хофбацер в „Посещението на старата дама“, Блазиус в „С любовта шега не бива“, Роман в „Бягащи странници“, Корнуол в „Крал Лир“, Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“, Съдията във „Волпоне“, Ляпкин Тяпкин в „Ревизор“, Ювачов в „Нощна пеперуда“, Цера в „Ничия земя“, Игото в „Опит за летене“, Херей в „Калигула“, Том Уилсън в „Спускане от връх Морган“, Ф.М. в „Наблюдателите“, Голдбърг в „Теремин“.

Носител е на две наград „Аскеер“.

Играл е във филмите „Дзифт“, „Източни пиеси“, „Бекрайната градина“, „Прасето“, „Спасителят в прахта“…

През 2008-а поставя спектакъла „Хирошима, моя любов“ от Маргьорит Дюрас в Театрална работилница „Сфумато“.

Поклонението ще бъде на 30 октомври от 11 до 12,30 ч. във фоайето на Народен театър „Иван Вазов“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg