Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина диригентът Христо Игнатов, дългогодишен директор на Варненската опера

Проф. Христо Игнатов (1948 - 2019) - Почина диригентът Христо Игнатов, дългогодишен директор на Варненската опера

Проф. Христо Игнатов (1948 - 2019)

На 71 години почина диригентът Христо Игнатов – дългогодишен директор на Варненската опера, обичан професор в Музикалната академия. Тъжната вест съобщиха негови близки във Фейсбук. Смъртта му е настъпила на 10 септември след продължително боледуване, отбелязва проф. Пламен Джуров, негов колега от Музикалната академия.

Христо Игнатов е диригент във Варненската опера от 1985-а в продължение на шест години, от 1991 до 1999-а е неин главен художествен ръководител и директор, след което управлява до 2010-а Варненското оперно-филхармонично дружество.

Роден в София през 1948 г., Христо Игнатов завършва столичното Музикално училище през 1968-а със специалност „Пиано” в класа на Лина Попова. Следва „оркестрово дирижиране“ в Националната музикална академия в класа на проф. Влади Симеонов. На професионална сцена дебютира пред 1977 г. в Бургаската филхармония. От 1979-а до 1985 г. е главен диригент на Оперния театър и симфоничния оркестър в Сливен. През 1984 г. специализира в Болшой театър при проф. Юрий Симонов.

Участва в програмите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Международния музикален фестивал на остров Корфу, Гърция, Международния музикален фестивал в Аспендос, Анталия – Турция, Европейския месец на културата – Пловдив 1999, Международния коледен фестивал на изкуствата в Новосибирск, „Салон на изкуствата“ в НДК, 2003, Новогодишния музикален фестивал в НДК, 2004, „Опера на площада“ в София, 2004.

Гастролира в Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Русия, Кипър, Гърция, Испания и др.

Паралелно с работата си във Варненската опера, Христо Игнатов преподава оперно дирижиране в Музикалната академия.

Игнатов е носител на две награди „Варна“ (от Община Варна) и е два пъти лауреат на „Кристална лира“ (от Съюза на музикалните дейци).

Поклонението е на 15 септември, неделя, от 14 ч. в църквата „Св. Троица“ в кв. „Слатина“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90