Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина Павел Васев, много ценен и за киното, и за театъра

Павел Васев (1951 - 2019). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Почина Павел Васев, много ценен и за киното, и за театъра

Павел Васев (1951 - 2019). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Отиде си Павел Васев – личност с изключителен принос и за киното, и за театъра, един от най-добрите мениджъри в българската култура. Новината за смъртта на режисьора е потвърдена пред „24 часа“ от Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в парламента, негов близък приятел. В началото на тази година Васев получи инсулт в Москва и благодарение на усилията на Рашидов, през май бе транспортиран до България с правителствения „Фалкон“.

Той бе сред най-ценените фигури в родното изкуство – и то във враждуващи помежду си лагери. И може би е единственият, който поставя в едно положително изречение антиподи като Вежди Рашидов и Александър Морфов, Светлин Русев и Георги Господинов.

Павел Васев е работил за културата на различни позиции – като председател на Съюза на филмовите дейци, директор на Студия за телевизионни филми „Екран“, зам.-министър на културата, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на Националния филмов център, последно бе директор на Българския културен център в Москва. Навсякъде бе обичан от колегите си на всички позиции, а самият той често можеше да бъде видян да работи редом до тях, случваше се дори лично да шофира служебния бус на театъра. На прощалното му парти в Народния, когато реши да напусне театъра, присъстващите изразиха привързаността си, като си залепиха подобен на неговия прословут мустак. А още от студентските години приятелите му го наричат Панаеф, на името на популярен руски литературен критик, тъй като Васев бе голям почитател на руската литература, философия, театър…

Роден е в София на 15 април 1951 г. Завършва средно образование в Югославия, където баща му е дипломат. Учи във Филмовата академия в Белград, след това завършва и ВИТИЗ (НАТФИЗ) със специалност театрална режисура. Автор на документални филми, през 90-те е кинопродуцент.

Америка за България

Независимо от длъжността, която заемаше, Павел Васев беше непримирим към проблемите и най-вече безпаричието в българската култура, не се свенеше да влиза в битки и ги водеше разпалено. В едно свое интервю през 2017-а, например, той заяви, че държавата може да вдигне парите за култура, но не иска – по думите му, от промените насам бюджетът на Министерството на културата е бил съкратен с около 200 млн. лв. А като причина за застоя в българската култура определи самия застой – „любима среда на българските политици“.

„Единственият истински противник на безпросветни политики, прокарвани „от името на народа”, е културата, защото тя е фундаментът на демокрацията“, каза той преди време.

ПАВЕЛ ВАСЕВ: НЯМА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА КУЛТУРАТА, САМО БЮДЖЕТ 

Павел Васев бе и автор на „Площад Славейков“ – последният му текст бе по казуса с отхвърления от НФЦ проект на актьора Руси Чанев.

Мир на праха му!

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3