Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поетесата Лиляна Стефанова – секретен сътрудник на ДС

Поетесите Елисавета Багряна и Лиляна Стефанова (вдясно) - Поетесата Лиляна Стефанова – секретен сътрудник на ДС

Поетесите Елисавета Багряна и Лиляна Стефанова (вдясно)

Лиляна Стефанова, поетеса, видна фигура в партийната върхушка в тоталитарните години, част от кръга около Людмила Живкова, бе огласена от Комисията по досиетата за секретен сътрудник на Държавна сигурност. Стефанова е била проверена като част от редакционния екип на списание „Обзор“, на което е била главен редактор.

Под псевдонима Албена поетесата е сътрудничила на Първо главно управление на ДС. Принадлежността ѝ към органите на тайната полиция преди 1989 г. е установена от наличието на документи от щатни служители, регистрационен дневник и картони. Вербувана е през 1965 г. и е била ръководена от о. р. Христо Илиев Христов, о. р. Димитър Атанасов Романов, о. р. Райчо Харалампиев, о. р. Димо Вангелов Станков, полк. Георги Велчев Велев и полк. Христо Кирилов Маринчев. От оперативен отчет е снета през 1979 г.

Списание „Обзор“ е тримесечно списание, излизало от 1967 г. до 1991-а, публикувало и пропагандирало класическата и съвременна българска литература, изкуство и култура в чужбина. Започва с две издания — на английски и на френски език. От 1976 година излиза и на испански език, а от 1978-а и на руски език.

В биографичната си книга „Моят луд век“ (изд. „Ентусиаст“) Лиляна Стефанова разказва за срещите си известни български поети и писатели, за близостта си с Людмила Живкова, за срещите си с баща ѝ, за Вълко Червенков, дъщерите на Сталин и Леонид Брежнев… Никъде не се споменава за сътрудничеството ѝ с ДС. В разказите ѝ се срещат истории с Георги Джагаров, Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Павел Вежинов, Радой Ралин, Никола Фурнаджиев, Стефан Продев, Петър Динеков, Владимир Василев, Петър Увалиев, Тончо Жечев, Дончо Цончев, Златю Бояджиев, Борис Ангелушев, Ненко Балкански, Иван Фунев, Светлин Русев, Филип Кутев, Стефан Данаилов…

Стефанова разказва как Антон Югов я изпраща заедно с дъщеря си да учи в Москва. Там тя постъпва първо в Държавния институт за театрално изкуство, а по-късно и в Литературния институт „Максим Горки“. Специализира в Лондон и завършва писателската програма при Държавния университет в Айова, САЩ.

Вижте още: ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА КЪМ БЛАГА ДИМИТРОВА: НЕ МЕ ОБИЧАЙ ПОВЕЧЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах