Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поезия, превърната в образи, в изложба в почит на Румен Скорчев

Показват илюстрации и литографии на големия художник от хранилището на Столична библиотека

Румен Скорчев (1932 - 2015). Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков - Поезия, превърната в образи, в изложба в почит на Румен Скорчев

Румен Скорчев (1932 - 2015). Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

40 рисунки и литографии към поезия и проза на известни български и чужди автори, дело на големия български художник Румен Скорчев, показва Столична библиотека в изложба, посветена на 90-годишнината от рождението му. Във фонда на книгохранилището се пазят стотици оригинали на българско изобразително изкуство, сред които 60 творби на акад. Скорчев, част от които той лично е дарил на Столичната библиотека.

Румен Скорчев е е един от най-големите български графици и илюстратори. Дългогодишен професор по илюстрация и оформление на книгата в катедра „Графични изкуства” на Национална художествена академия, той е бил и художествен редактор и илюстратор на десетки книги, албуми и периодични издания. Негови творби са част от колекциите на редица български и чуждестранни галерии – НХГ, СГХГ, областните галерии в страната, галерия „Албертина“ – Виена, музея „Виктория и Албърт“ – Лондон, Националната галерия – Вашингтон и др.

Юбилейната изложба с графики, литографии и илюстрации разкрива сакралната връзка между слово и визия, превръщането на поетичните строфи в магически образи. Показани са илюстрации към стихосбирката на Радой Ралин „Всичко ми говори“ (1975), стихосбирката на Иван Давидков „Момче с фенерче“ (1981), романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци“, стиховете на Джон Кийтс, Тарас Шевченко, Хуан Рамон Хименес и други автори.

Като музикален фон на експозицията ще звучат „Три поеми за сопран, струнни и ударни инструменти“, създадени от композитора Георги Минчев и поета Павел Славянски по мотиви от гравюри на Румен Скорчев.

Вернисажът на изложбата ще се състои на 5 октомври в галерия „София“ на Столична библиотека, от 17.30 часа. Експозицията ще бъде представена от изкуствоведа проф. Чавдар Попов. Изложбата може да бъде разгледана до 11 октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС