Полет към галактиките на Текла Алексиева

За първи път в изложба оригиналните рисунки към нейните корици за книги от „Библиотека „Галактика“

Текла Алексиева, оригинална рисунка за корицата на книгата „Чоки“ на Джон Уиндъм, Библиотека „Галактика“, № 9, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1979 г. - Полет към галактиките на Текла Алексиева

Текла Алексиева, оригинална рисунка за корицата на книгата „Чоки“ на Джон Уиндъм, Библиотека „Галактика“, № 9, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1979 г.

Второ нашествие на марсианци, народът на моретата, конски гамбит и гърмеж на гръм ще покаже за пръв път в изложба художничката Текла Алексиева. Създала някои от най-разпознаваемите корици от поредицата „Библиотека „Галактика“, оригиналните ѝ рисунки към романи на Рей Бредбъри, Уилям Фокнър и братя Стругацки ще бъдат изложени в галерия „Сариев“ в Пловдив. Откриването на експозицията „Галактиките на Текла“ е на 2 ноември, когато илюстраторката ще отбележи 75-ия си рожден ден.

В изложбата ще бъдат показани илюстрации, създадени в периода 1979-1989 г. Тридесет и шест от тях са рисувани за издания от „Библиотека „Галакатика“, 18 – за поредиците „Еко“ и библиотека „България“ и други книги. В експозицията ще бъдат включени почти всички запазени оригинални рисунки за корици от нейното творчество преди 1989 г., сред които „Второто нашествие на марсианци“ от Аркадий и Борис Стругацки, „Народът на моретата“ на Мишел Гримо, „Конски гамбит“ на Уилям Фокнър, „Гръмна гръм“ на Рей Бредбъри.

Целта на „Галактиките на Текла“ е да постави въпроса за мястото на авторката в изкуството преди 1989 г., да покаже условността на понятието „приложно изкуство”, което именно чрез подценената си от системата роля е давало свобода на изразяване на авторите в условията на една контролирана художествена среда.

Оригинална рисунка за корицата на книгата „Алиби“ на Димитър Пеев, Библиотека „Галактика“, № 5, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1979

Някои от темите в рисунките са актуални и до днес, подчертават организаторите: утопиите и антиутопиите на миналото и бъдещето, материализмът и консумеризмът на развитото общество, връзката природа-човек-технология, въпросите за трансцеденталното и въображението в контекста на политическия и общоприет културен ред…

Четенето е безопасно за вашето здраве

Оригинална рисунка за корицата на книгата „Народът на моретата“ на Мишел Гримо, Библиотека „Галактика“, № 33, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1982

През 2019 г. „Библиотека „Галактика“ отбелязва 40 години от създаването си. Изложбата е жест към хилядите почитатели на поредицата и нейния създател преводача и издател Милан Асадуров (1949 – 2019). През 1979 г. той предлага да достави от САЩ около 500 книги по списък. Инициативата прегръща варненското издателство „Георги Бакалов“. ДС задържа книгите няколко месеца, защото у нас не смятат, че са подходяща литература. Накрая освобождават някои от тях, след като Асадуров ги увещава, че всичките са превеждани и издавани в СССР. Службите обаче не знаят, че цялата редакция на московското издателство „Млада гвардия“ е уволнена през есента на 1968 г. заради „идеологическа диверсия“. Благодарение на това, българските читатели за първи път се запознават с творчеството на Франк Хърбърт, Робърт Силвърбърг, Урсула ле Гуин, Реймънд Чандлър, Артър Хейли и още много.

Текла Алексиева. Снимка: Яне Голев за Esquire България

Текла Алексиева работи в областта на живописта, монументалната стенопис и илюстрацията, прави марки, гоблени, анимационни филми. Става известна с оригиналните корици, които създава между 1979 и 1989 г. за книгите от поредицата за научнофантастична литература „Библиотека „Галактика“. Това ще бъде втората ѝ самостоятелна изложба въобще.

75-годишнината си художничката ще празнува на 6 ноември в столичното кино „Одеон“ от 18 ч., с прожекция на шестте си анимационни филма – „Котенцето“ (1975), „Заплетен случай“ (1981), „Бомбата“ (1982), „Паешки работи“ (1982), „Мятало Ленче ябълка“ (1986) и „Най-кръглото врабче“ (1986).

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg