Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Полет към галактиките на Текла Алексиева

За първи път в изложба оригиналните рисунки към нейните корици за книги от „Библиотека „Галактика“

Текла Алексиева, оригинална рисунка за корицата на книгата „Чоки“ на Джон Уиндъм, Библиотека „Галактика“, № 9, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1979 г. - Полет към галактиките на Текла Алексиева

Текла Алексиева, оригинална рисунка за корицата на книгата „Чоки“ на Джон Уиндъм, Библиотека „Галактика“, № 9, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1979 г.

Второ нашествие на марсианци, народът на моретата, конски гамбит и гърмеж на гръм ще покаже за пръв път в изложба художничката Текла Алексиева. Създала някои от най-разпознаваемите корици от поредицата „Библиотека „Галактика“, оригиналните ѝ рисунки към романи на Рей Бредбъри, Уилям Фокнър и братя Стругацки ще бъдат изложени в галерия „Сариев“ в Пловдив. Откриването на експозицията „Галактиките на Текла“ е на 2 ноември, когато илюстраторката ще отбележи 75-ия си рожден ден.

В изложбата ще бъдат показани илюстрации, създадени в периода 1979-1989 г. Тридесет и шест от тях са рисувани за издания от „Библиотека „Галакатика“, 18 – за поредиците „Еко“ и библиотека „България“ и други книги. В експозицията ще бъдат включени почти всички запазени оригинални рисунки за корици от нейното творчество преди 1989 г., сред които „Второто нашествие на марсианци“ от Аркадий и Борис Стругацки, „Народът на моретата“ на Мишел Гримо, „Конски гамбит“ на Уилям Фокнър, „Гръмна гръм“ на Рей Бредбъри.

Целта на „Галактиките на Текла“ е да постави въпроса за мястото на авторката в изкуството преди 1989 г., да покаже условността на понятието „приложно изкуство”, което именно чрез подценената си от системата роля е давало свобода на изразяване на авторите в условията на една контролирана художествена среда.

Оригинална рисунка за корицата на книгата „Алиби“ на Димитър Пеев, Библиотека „Галактика“, № 5, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1979

Някои от темите в рисунките са актуални и до днес, подчертават организаторите: утопиите и антиутопиите на миналото и бъдещето, материализмът и консумеризмът на развитото общество, връзката природа-човек-технология, въпросите за трансцеденталното и въображението в контекста на политическия и общоприет културен ред…

Оригинална рисунка за корицата на книгата „Народът на моретата“ на Мишел Гримо, Библиотека „Галактика“, № 33, Книгоиздателство „Георги Бакалов“, 1982

През 2019 г. „Библиотека „Галактика“ отбелязва 40 години от създаването си. Изложбата е жест към хилядите почитатели на поредицата и нейния създател преводача и издател Милан Асадуров (1949 – 2019). През 1979 г. той предлага да достави от САЩ около 500 книги по списък. Инициативата прегръща варненското издателство „Георги Бакалов“. ДС задържа книгите няколко месеца, защото у нас не смятат, че са подходяща литература. Накрая освобождават някои от тях, след като Асадуров ги увещава, че всичките са превеждани и издавани в СССР. Службите обаче не знаят, че цялата редакция на московското издателство „Млада гвардия“ е уволнена през есента на 1968 г. заради „идеологическа диверсия“. Благодарение на това, българските читатели за първи път се запознават с творчеството на Франк Хърбърт, Робърт Силвърбърг, Урсула ле Гуин, Реймънд Чандлър, Артър Хейли и още много.

Текла Алексиева. Снимка: Яне Голев за Esquire България

Текла Алексиева работи в областта на живописта, монументалната стенопис и илюстрацията, прави марки, гоблени, анимационни филми. Става известна с оригиналните корици, които създава между 1979 и 1989 г. за книгите от поредицата за научнофантастична литература „Библиотека „Галактика“. Това ще бъде втората ѝ самостоятелна изложба въобще.

75-годишнината си художничката ще празнува на 6 ноември в столичното кино „Одеон“ от 18 ч., с прожекция на шестте си анимационни филма – „Котенцето“ (1975), „Заплетен случай“ (1981), „Бомбата“ (1982), „Паешки работи“ (1982), „Мятало Ленче ябълка“ (1986) и „Най-кръглото врабче“ (1986).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90