Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Полша вади списък с картини, откраднати от СССР

Безценните произведения на изкуството, собственост на полската държава, все още са в Русия, твърдят дипломати

Според полското външно министерство НКВД си е присвоила част от изкуството ѝ. Снимка: Туитър - Полша вади списък с картини, откраднати от СССР

Според полското външно министерство НКВД си е присвоила част от изкуството ѝ. Снимка: Туитър

Списък на безценни картини, изчезнали от Полша и по всяка вероятност откраднати от Народен комисариат на вътрешните работи, публикува в Туитър днес полското Министерство на външните работи.

Сред показаните творби са „Głogów Madonna“ от Лукас Кранах Стария, „Момиче с гълъб“ на Антоан Пен, „Птичи двор“ на Даниел Шулц и „Горски пейзаж“ на Ян Брьогел Стари.

Публикацията на полското министерство в Туитър

В резултат от дейността на СССР е пострадала полската култура. Подразделенията на НКВД са реквизирали произведения на изкуството, много от които все още са в Русия. Червената армия и НКВД в много случаи са унищожавали или конфискували това, което германците не са успели да откраднат или изгорят“, се казва в Туитър съобщението на полското министерство.

Изявлението на полското външно министерство идва, след като Варшава отказа да отбележи датата 17 януари като дата на освобождението на Полша от нацизма. Официалните институции в страната заявиха, че през 1945 г. Полша не е била освободена, а отново окупирана, този път от Съветския съюз.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg