Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Последствията за интелектуалците от писмото срещу cancel-културата

Разгорещена полемика в медиите и социалните мрежи след писмото на 150-имата, някои вече се отрекоха от написаното

Някои се отказаха заради участието на Джоан Роулинг - която мнозина обвиняват в трансфобия след изказването ѝ, че само жените имат менструация и последвалите ѝ изявления в защита на биологичния пол. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Последствията за интелектуалците от писмото срещу cancel-културата

Някои се отказаха заради участието на Джоан Роулинг - която мнозина обвиняват в трансфобия след изказването ѝ, че само жените имат менструация и последвалите ѝ изявления в защита на биологичния пол. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Широк отзвук в социалните мрежи в САЩ и размяна на реплики получи отвореното писмо от множество прочути писатели, журналисти и активисти, обявили се срещу възпрепятстването на публичния дебат и заглушаването на противоположни възгледи. Двама от подписалите се отрекоха от публикуваното в „Харпърс“ „Писмо за справедливостта и открития дебат“, много други разкритикуваха публично участниците. Авторите отговарят на нападките.

Над 150 личности, сред които писателите Джоан Роулинг, Маргарет Атууд, Ноам Чомски и Салман Рушди, подписаха писмото, което предупреждава за развитието на „нетолерантен климат“, заплашващ свободата на изразяване и отричащ устоите на либералното демократично общество.

Вижте още: АТУУД, РУШДИ, ЧОМСКИ И РОУЛИНГ: ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА Е ОПАСНА

Писмото бе публикувано в сайта на „Харпърс“ на 7 юли и предизвика разгорещен обществен дебат. Критиката и словесните престрелки са най-многобройни в Туитър, където едни се изказаха остро срещу позициите, застъпени в писмото, и срещу хората, участвали в съставянето му, а други защитиха възгледите си и коментираха опасността от така наречената cancel-култура – публичното опозоряване след определено изказване или действие, което по законите на политическата коректност се смята за спорно.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Часове след публикуването на писмото една от подписалите се – транссексуалната Дженифър Фини Бойлан, писателка и автор на „Ню Йорк Таймс“, се дистанцира от написаното.

„Не знаех кой още е подписал писмото – написа Бойлан в Туитър. – Мислех, че подкрепям добронамерено, макар и неясно, послание срещу обидите в интернет. Знаех, че Чомски, Стайнем и Атууд са вътре и си помислих – добра компания. Ще понеса последствията. Съжалявам“.

Туитът на Бойлан, според „Фокс Нюз“, може да се отнася за включването сред участниците на Джоан Роулинг, която мнозина обвиняват в трансфобия след изказването ѝ, че само жените имат менструация и последвалите ѝ изявления в защита на биологичния пол.

Роулинг отговори на Бойлан с туит:

„Още си сред последователите ми, Дженифър. Погрижи се публично да се покаеш за връзките си с Роулинг, преди да се откажеш да я следваш; и следващия път доброволно приеми инициативата да ръководиш, като покаяние“.

Малкълм Гладуел, писател и журналист, също отговори на авторката от „Ню Йорк Таймс“:

„Подписах писмото в „Харпърс“, защото много хора, с които не съм съгласен, също го подписаха. Мислех, че това е смисълът“.

От писмото се отказа и историчката Кери Гринидж, която в съобщение до „Харпърс“ заявява, че не подкрепя казаното в текста и иска да се отрече от него.

Друг от подписалите се – Матю Иглесиас, съосновател на сайта „Вокс“, беше публично разкритикуван от колегата си Емили ван дер Верф, транс жена, която пише, че подписът на Иглесиас под писмото я „кара да се чувства по-малко в безопасност във „Вокс“.

Джордж Зорник, старши корпоративен редактор във „Хъфингтън Поуст“, също засегна темата за отвореното писмо с ироничен коментар:

„Да се надяваме, че това ще проработи и тези плодовити писатели, които имат достъп до масивни платформи с международен обхват, вече няма да бъдат задушавани“.

ЗАЩО СПОРЕД ДЖ. К. РОУЛИНГ ПОЛОВЕТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЯСНО РАЗГРАНИЧЕНИ 

В отговор на тези обвинения авторката Меган Даум, също поставила името си под „Писмо за справедливостта и открития дебат“, написа, че „дълг на хората с големи платформи е да използват влиянието си, за да се противопоставят на глупостите и да говорят честно за това, което става“.

Инициаторът на писмото Томъс Чатъртън Уилямс – културен критик, писател, сътрудник на „Ню Йорк Таймс“ и колумнист в „Харпърс“, казва пред „Вашингтон Поуст“, че работата по писмото е започнала преди около месец. За него е било важно да покаже, че участниците са с разнообразни възгледи и характеристики.

„Не сме просто група бели мъже, които са съставили писмото – казва Уилямс пред „Ню Йорк Таймс“. – То включа чернокожи, мюсюлмански, еврейски мислители, хора, които са транс и хомосексуални, стари и млади, десни и леви. Смятаме, че тези ценности (посочените в публикувания в „Харпърс“ текст – бел. ред.), са широкоразпространени и споделени и искахме писмото да отразява това.“

Според Уилямс много от критично настроените казват също, че писмото представя списък с хора, които са уплашени и се страхуват от промяна. Това не е така, казва Уилямс пред „Гардиън“:

„Това са хора, които са загрижени за един нетолерантен климат и вярват, че справедливостта и свободата са неразривно свързани. Уплашените отказаха да подпишат. Разбира се, не всички от отказалите се го направиха от страх. Но един не толкова малък брой хора казаха, че са съгласни, но се страхуват от последствията“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах